PRIDRUŽITE SE

Silvija i Žarko Martinjak

Kako smo stvarali Kopitehnu: '1993. sve je bilo novo, i tvrtka i država, a do danas nas jedna misao prati kao karma'

Kakav je bio početak jedne od najuspješnijih tvrtki u djelatnosti, što smatraju najvećim kapitalom, gdje vodi industrija uređaja za ispis te kako digitalizacija poslovanja utječe na male, srednje i velike poduzetnike? O svemu tome razgovarali smo sa Silvijom i Žarkom Martinjak, vlasnicima Kopitehne, licenciranim partnerom svjetskih brendova Canona i Konice Minolte.

Piše: Andrea Tomurad/Foto: Martina Cvek
03.04.2022. 09:17

Stalnim usavršavanjem, prilagodbom te ulaganjem u, kako sami ističu, svoj najveći kapital – djelatnike, tvrtka Kopitehna danas je na poziciji jednog od regionalnih lidera u distribuciji profesionalnih uređaja za ispis. Supružnici Silvija i Žarko Martinjak osnovali su Kopitehnu daleke 1993., a u izazovnim vremenima vodili su se krilaticom da je tržište kao voda – uvijek nađe svoj put.

"Krenuli smo hrabro, vođeni tehničkim predznanjima o uredskoj tehnologiji i politikom konstantnog ulaganja u kompetencije djelatnika", govori nam Silvija Martinjak osvrnuvši se na važnost odnosa s djelatnicima koji su nositelji razvoja tvrtke. "Kada zapošljavamo novi kadar, pomno biramo ljude koji će nam se pridružiti i postati pokretači pozitivnih promjena. Važno nam je da su djelatnici spremni timski raditi i dijeliti znanja jedni s drugima kako bismo svi napredovali."

"Naši ljudi najvažniji su dio tvrtke", dodaje i Žarko Martinjak. "Neki od njih s nama su 25 godina, praktički od samog početka. Sretni smo što imamo ljude koji su našli kod nas svoju sredinu i svoju sigurnost. Funkcioniramo kao jedna obitelj i ponosan sam na privatna i poslovna postignuća svakog pojedinca našeg tima. Nama djelatnici nisu broj, niti će to ikada biti."

'Važno nam je da su djelatnici spremni timski raditi i dijeliti znanja jedni s drugima kako bismo svi napredovali.'

'1993. sve je bilo novo - i država i tvrtka'

Poslovni start Kopitehne, navodi Žarko Martinjak, bio je entuzijastičan. "Sve je 1993. bilo novo. Nova država, nova tvrtka – ništa nam nije bilo teško. Sljedeće godine bit će 30 godina od osnivanja. Nažalost, iz godine u godinu svjedočimo nestanku brojnih manjih tvrtki, no veseli nas što i dalje poslujemo i surađujemo s mnogim klijentima od prvog dana. Njihova lojalnost dokaz je da radimo kvalitetno."

Na upit o tome kako su uspjeli napredovati kroz turbulentna vremena ističu da je nužno gledati naprijed. "Kakav god izazov bio, rješenje postoji. Samo tako rastete,  poslovno se nadograđujete i prepreke vas ne mogu pokolebati. Uspješne tvrtke temelje se na povjerenju djelatnika, principala i klijenata. Ta vrijednost je ono što se najteže stječe", nadovezuje Silvija Martinjak te dodaje da je njihov uspjeh ovisio i o sposobnosti da se brzo prilagode i razvijaju.

'Kakav god izazov bio, rješenje postoji. Samo tako rastete, poslovno se nadograđujete i prepreke vas ne mogu pokolebati.'

Pandemija ubrzala digitalizaciju

"Prilagođavamo se digitalnom dobu i promjenama koje se u branši događaju. Klijentima uvijek možemo dati informacije koje su im važne kako bi im olakšali svakodnevno poslovanje. Digitalizacija nije nešto novo, a od pandemije smo svi gurnuti u tu priču još brže. U pozadini velike količine procesa potrebnih za uspješnu transformaciju koja se danas događa, nastupamo mi", ističe Žarko Martinjak.

Uvođenje digitalizacije u poslovanje, naglašavaju iz Kopitehne, podrazumijeva integraciju tehnologije u poslovne procese kako bi se povećala kvaliteta i brzina rada. Digitalizacija poslovanja nije namijenjena samo velikim poduzećima. Mikro, mali i srednji poduzetnici imaju tendenciju izvući najveću vrijednost iz digitalne transformacije. Uvođenje tehnologije poboljšava konkurentnost na tržištu te se stvara veća vrijednost uz manje troškove. Korištenjem posebno prilagođenih alata, u Kopitehni stvaraju mogućnost optimizacije poslovnih procesa. Upravljanje dokumentima i informacijama obavlja hardware i software u pozadini dok ljudima ostaje ono najvažnije – vrijeme.

'Digitalizacija nije nešto novo, a od pandemije smo svi gurnuti u tu priču još brže. U pozadini velike količine procesa potrebnih za uspješnu transformaciju koja se danas događa, nastupamo mi.'

Najvažnija lekcija

Prisjetivši se svojih školskih dana, poduzetnik je podijelio i važnu lekciju koju je i sam naučio kroz svoje dugogodišnje poslovno iskustvo. "Sjećam se scene iz srednje škole kada sam gledao kroz prozor i mislio: Da se barem zaposlim pa više neću trebati učiti. Upravo ta misao prati me poput karme. Zadnjih gotovo 40 godina svakim danom učim nešto novo i razvijam se. Danas nema zvanja koja ne treba nadograđivati, uvijek se morate prilagođavati, učiti i gledati naprijed.“

Upravo sposobnost prilagodbe i spremnost na učenje njenih vlasnika, tvrtku Kopitehna dovela je među pet najvećih tvrtki u djelatnosti prema ostvarenim prihodima, a danas zauzima treće mjesto s ostvarenim EBITDA. Uz djelatnost implementacije ispisnih rješenja, sustava za nadzor ispisa i arhiviranja, najma, uvoza i izvoza multifunkcijskih uređaja, tvrtka je licencirani partner svjetskih brendova Canona i Konice Minolte.

Upravo sposobnost prilagodbe i spremnost na učenje njenih vlasnika, tvrtku Kopitehna dovela je među pet najvećih tvrtki u djelatnosti prema ostvarenim prihodima, a danas zauzima treće mjesto s ostvarenim EBITDA.

Pogled u budućnost

Važna im je i briga okolišu, napominju supružnici Martinjak, pa su tako 2018. preselili u novoizgrađen energetski učinkovit poslovni objekt opremljen solarnom elektranom i punionicom za električna vozila.

Spremnost na trendove, nove tehnologije, digitalizaciju i novo vrijeme nedvojbeno je pomogla tvrtki da napreduje, ali ono što mnoge začudi jest činjenica da posla s printerima zapravo ima sve više. Upravo zbog toga što se opseg i količina razmjene informacija eksponencijalno povećava, uređaji za ispis još dugo neće postati stvar prošlosti. Osim toga, kako kaže vlasnica Kopitehne, papir će uvijek imati dušu.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.