PRIDRUŽITE SE

Ulaganja u infrastrukturu

Korak bliže ka realizaciji projekta sušionice povrća u Virovitici

 - Ovom sušionicom povrća zaokružujemo poljoprivredni ciklus; od sustava navodnjavanja, proizvodnje korjenastog povrća, sušenja do plasiranja na tržište – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

03.11.2023. 08:23

Virovitičko-podravska županija ishodila je građevinsku dozvolu za Sušionicu povrća u Virovitici, kapaciteta 410 kilograma na sat osušenog povrća s fotonaponskom sunčanom elektranom, čime je kraok bliže ka realizaciji projekta vrijednog 25 milijuna eura. 

Sunčana elektrana nalazit će se krovu sa sušarama, skladištem osušenog povrća, hladnjače, iznad parkirnih mjesta i upravno administrativne zgrade, instalirane snage od 2 MWP, primarno za vlastite potrebe. Pokrivala bi ukupne potrebe za električnom energijom Sušionice povrća u radu do 2 smjene 220 dana u godini. Bit će tu i akumulacija tople vode, kao i sustav za dogrijavanje tople vode za potrebe rada stroja za sušenje povrća, izvijestili su iz Virovitičko-podravske županije.

 Predviđen je i sustav za prikupljanje kišnice s krovova građevina predviđenih na postrojenju za sušenje povrća, a koja bi se koristila za grubo pranje povrća prije ulaska u pogon za pripremu povrća za sušenje. Kišnica bi se skupljala u podzemnom spremniku, a koristila bi se i u sanitarnom sustavu. Time bi se značajno smanjila potrošnja vode iz vodoopskrbnog sustava, a što bi posredno dovelo do smanjenja pogonskih troškova sušionice povrća.

 - Ovom sušionicom povrća zaokružujemo poljoprivredni ciklus; od sustava navodnjavanja, proizvodnje korjenastog povrća, sušenja do plasiranja na tržište. Kako je riječ o visoko dohodovnim kulturama, cilj je da sušeno povrće dobavljači više ne nabavljaju izvana, već iz Hrvatske, iz naše županije, a da naši poljoprivrednici koriste sustave navodnjavanja i proizvode korjenasto povrće koje je potrebno za sušenje – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

 Tim projektom planira se povezati velik broj kooperanata, a otvorit će se i nova radna mjesta,navode iz Županije. Projekt Sušionice povrća, prijavljen je za dodjelu bespovratnih sredstava iz  programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“. Za njega je već odobreno 536.100,47 eura bespovratnih sredstava, a 94.606,81 eura je pridodala sama županija. Zemljište za gradnju Sušionice darovao je Grad Virovitica, a prostirat će se na 103.000 četvornih metara.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.