PRIDRUŽITE SE

prekretnica

Kraj ere negativnih kamata, evo kako je odluka obrazložena

Inflacija je u eurozoni u lipnju porasla na 8,6 posto, najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke 1996. godine.

Piše: Hina/m.a.m.
24.07.2022. 10:00

Europska središnja banka (ECB) povećala je u četvrtak ključne kamatne stope po prvi put od 2011. godine, i to za 0,50 postotnih bodova, dok se očekivalo povećanje od 0,25 postotnih bodova.

Tako su ključne kamatne stope za refinanciranje banaka podignute na 0,5 posto, kamate na prekonoćne pozajmice bankama na 0,75 posto, a kamate na depozite na nula posto.

"Upravno vijeće odlučilo je da je primjereno napraviti krupniji prvi korak u tempu normalizacije (monetarne) politike nego što je signalizirano na prethodnoj sjednici. Odluka se temelji na ažuriranoj procjeni upravnog vijeća o inflatornim rizicima", stoji u priopćenju.

Više kamatne stope trebale bi dovesti do spuštanja inflacije prema ciljanih 2 posto. Inflacija je u eurozoni u lipnju porasla na 8,6 posto, najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke 1996. godine.

Inflacija će neko vrijeme ostati nepoželjno visoka zbog kontinuiranih pritisaka cijena energije i hrane, a dodatno je potiče i slabljenje eura, poručili su čelnici ECB-a.

Dodatni razlog za podizanje kamatnih stopa je novi program kupnje obveznica koji je banka osmislila kako bi smanjila razliku u troškovima zaduživanja među članicama eurozone.

Razlika se snažno povećala nakon što je banka u lipnju najavila podizanje kamata. ECB je zato odlučio kupovati obveznice država čiji su se uvjeti financiranja pogoršali nesrazmjerno konkretnim osnovnim pokazateljima kako bi ublažila neopravdanu i kaotičnu tržišnu dinamiku, poručili su čelnici središnje banke.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.