PRIDRUŽITE SE

Osječko-baranjska županija

U suradnji s HBOR-om osigurano dodatnih 10,5 milijuna eura za kredite poduzetnicima

Od 2018. godine Županija sudjeluje u realizaciji kreditnih programa HBOR-a, odnosno dodatno subvencionira kamate na kredite poduzetnika s dva postotna poena. Prva u Hrvatskoj omogućila je poduzetnicima kredite s kamatom od 0 posto, a korisnicima je na raspolaganju bio kreditni potencijal od 90 milijuna kuna (50 milijuna kuna za program „Investicijske privatnog sektora“ i 40 milijuna kuna za program „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“).

05.10.2023. 11:22

Osječko-baranjska županija u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) osigurala je dodatnih 10,5 milijuna eura za nastavak programa kreditiranja „Investicijske privatnog sektora“, namijenjenog poduzetnicima, izvijestili su iz te županije.

Od 2018. godine Županija sudjeluje u realizaciji kreditnih programa HBOR-a, odnosno dodatno subvencionira kamate na kredite poduzetnika s dva postotna poena. Prva u Hrvatskoj omogućila je poduzetnicima kredite s kamatom od 0 posto, a korisnicima je na raspolaganju bio kreditni potencijal od 90 milijuna kuna (50 milijuna kuna za program „Investicijske privatnog sektora“ i 40 milijuna kuna za program „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“), navode iz te županije.

Međutim, kreditni potencijal za „Investicijske privatnog sektora“ je utrošen, pa je trebalo osigurati dodatnih 10,5 milijuna eura za nastavak tog programa, o čemu su jučer zamjenik župana Josip Miletić i član Uprave HBOR-a Josip Pavković potpisali dodatak ugovoru o poslovnoj suradnji.

- HBOR je samo na području Osječko-baranjske županije financirao oko 1.300 projekata, što znači oko tri kredita tjedno. Kamate na tržištu su izrazito visoke te je neophodna ovakva pomoć, subvencija kamate od 2 postotna poena od strane Županije, što će pripomoći u odluci investitora da uđu u investiciju, a njih ima te vidimo određeni optimizam na tržištu. U prilog tomu govori i podatak da u Osječko-baranjskoj županiji 77 posto čine krediti za investicije, a ostalo za obrtna sredstva - rekao je Pavković.

Iz Županije navode i da se poduzetnička aktivnost u Osječko-baranjskoj županiji povećava na svim područjima, te iznose podatak da to potvrđuje i podatak da je 30. rujna ove godine na području OBŽ bilo 6.069 obrta, što je rekordan broj ili za 601 više nego godinu dana ranije.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.