PRIDRUŽITE SE

Zelena tranzicija

Lječilište Topusko želi postati pionir geotermalne energije

Cilj županije je da se proširi geotermalna mreža, da se svako kućanstvo poveže na geotermalnu mrežu te da su u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede pokrenute aktivnosti da se geotermalna voda u pilot projektu iskoristi za stakleničku proizvodnju.

16.11.2023. 09:42

U Lječilištu Topusko predstavljen je projekt "Topusko pametni termalni grad“, inovativna inicijativa na temelju geotermalne energije/vode, koju Topusko kao prva hrvatska općina koristi na kaskadni način za grijanje mjesta, balneoterapiju i bazene, izvijestili su iz tog lječilišta.

Naime, Lječilište Topusko i društvo Top-Terme d.o.o., uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Općine Topusko provode više projekata održivog razvoja zdravstvenog, turističkog, ugostiteljskog, energetskog i  razvoja Topuskog, temeljem korištenja geotermalne vode i energije. 

Do sada je završeno nekoliko faza provedbe - energetska obnova i uređenja dijela zgrade Petrova gora, radovi zamjene dijela toplovodne mreže, rekonstrukcija Centralne toplinske stanice te uvođenje pametnog sustava upravljanja i nadzora u sklopu projekta REWARDHeat, programa Obzor 2020 i izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju hotela Toplica, naveo je ravnatelj Lječilišta Topusko i direktor društva Top-Terme Domagoj Mosler. 

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak istaknuo je da je cilj županije da se proširi geotermalna mreža, da se svako kućanstvo poveže na geotermalnu mrežu te da su u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede pokrenute aktivnosti da se geotermalna voda u pilot projektu iskoristi za stakleničku proizvodnju, a planira se i razvoj turisitčke ponude. 

- Očekujemo rezultate natječaja projekta 'Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održiv način', ukupne vrijednosti 27 milijuna eura, koji je prijavljen za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva turizma i sporta i nadamo se pozitivnom rješenju jer želimo da Topusko bude turističko središte kontinentalne Hrvatske, poručio je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.