PRIDRUŽITE SE

EU novac

Luka Ploče postaje prva pametna luka u Hrvatskoj povezana s 5G

Svjetsko tržište pametnih luka brzo raste i neke projekcije pokazuju da će 2027. godine vrijediti 5,7 milijardi dolara, što predstavlja trostruki rast u svega pet godina.

07.12.2023. 11:42

Lučka uprava Ploče, javna neprofitna organizacija koja upravlja najvećom hrvatskom lukom, izvijestila je da je dobila gotovo milijun eura EU novca za sufinanciranje projekta unaprjeđenja javnih usluga luke Ploče putem implementacije 5G povezivosti, čime će postati prva pametna luka u Hrvatskoj povezana 5G mrežom. 

Taj projekt radi zajednički s tvrtkom Markoja, a kako ističu, on podrazumijeva automatizaciju procesa i senzoriku koje će promijeniti način na koji luka radi, a sve s ciljem postizanja dodatne konkurentnosti Luka Ploče i daljnjeg smanjenja ugljičnog otiska luke. 

- Svjetsko tržište pametnih luka brzo raste i neke projekcije pokazuju da će 2027. godine vrijediti 5,7 milijardi dolara, što predstavlja trostruki rast u svega pet godina. Trend je rezultat rastućeg prometa i pritiska na povećanje efikasnosti lučkih operacija, kao i potrebe da se smanje CO2 emisije. Luka Ploče je najveća hrvatska luka, a zahvaljujući ovome uskoro i prva hrvatska pametna luka, koja će biti povezana 5G mrežom - poručio je Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luka Ploče d.d. koja ima koncesiju na prostoru luke.

Markoja želi kreirati privatne 5G mreže za industriju

Tvrtka Markoja, pružatelj mrežnih i infrastrukturnih telekomunikacijskih rješenja, u sklopu projekta osigurava privatnu 5G Standalone (SA) mrežu, koja je preduvjet za implementaciju tehnologija kao što su AI, računalni vid i videoanalitika, proširena/virtualna stvarnost (AR/VR) te udaljeno upravljanje dronom i drugim strojevima. - Kao vlasnik 5G spektra na regionalnoj razini u devet županija Hrvatske, Markoja planira aktivno sudjelovati u kreiranju tržišta privatnih 5G mreža za razne industrijske vertikale i pametne zajednice - ističe Boris Markoja, direktor i član Uprave Markoja d.o.o.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.