PRIDRUŽITE SE

ruski energenti

Mađarska traži detalje prije odluke o sankcijama na ruske energente

"Bez ruskog plina, ne samo mađarsko, već i njemačko gospodarstvo bi posrnulo i skliznulo u duboku recesiju, tako je da bilo kakva rasprava o tome, ili moraliziranje, besmisleno", rekao je Gergely Gulyás, šef ureda premijera Viktora Orbana.

Piše: Hina
21.04.2022. 13:29

Mađarska želi vidjeti detalje prijedloga sankcija Europske unije na uvoz ruskog plina i nafte prije nego odluči hoće li to blokirati ili neće, rekao je u četvrtak šef ureda premijera Viktora Orbana, dodavši da bi bilo "neodgovorno" uništiti gospodarstvo zemlje.

Mađarska se od početka čvrsto protivi embargu na ruski plin i naftu jer bi to, kako tvrde, uništilo mađarsku ekonomiju. Zemlja uvozi oko 80 posto potreba plina i 65 posto nafte iz Rusije, a rafinerije MOL-a u Szazhalombatti i slovačkoj Bratislavi trenutno prerađuju uglavnom rusku naftu.

"Željeli bismo vidjeti koji su prijedlozi na stolu i postoji li alternativa kako bismo zamijenili resurse koji stižu iz Rusije", naveo je Gergely Gulyás. Što se tiče uvoza ruskog plina, Gulyás je rekao da ne vidi nikakvu alternativu u doglednoj budućnosti.

Njemačka će prestati uvoziti rusku naftu do kraja godine, najavila je u srijedu šefica diplomacije Annalena Baerbock.

"Bez ruskog plina, ne samo mađarsko, već i njemačko gospodarstvo bi posrnulo i skliznulo u duboku recesiju, tako je da bilo kakva rasprava o tome, ili moraliziranje, besmisleno", rekao je Gulyás. Što se nafte tiče, nastavio je, stanje nije puno bolje, ali ima više alternativa.

Pojasnio je da bi trebalo nekoliko mjeseci, ako ne i godinu dana, te stotine milijardi forinti da se MOL-ove rafinerije prilagode kako bi mogle prerađivati drugu naftu, koja nije ruska.

"Trebaju nam odgovorne odluke ako želimo uvesti bilo kakve sankcije. Moramo znati od kuda ćemo uvesti energente, u kojim količinama i tko će to platiti. Danas to ne vidimo i bilo bi neodgovorno govoriti o dodatnim sakcijama", naveo je Gulyás.

Rusija je najveći isporučitelj nafte u Europu.

Od sveukupnog uvoza nafte u EU 2020. godine, udio ruske nafte je iznosio 26 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.