PRIDRUŽITE SE

stajalište

Mali trgovci protiv ukidanja rada nedjeljom: Adekvatno platiti i osigurati slobodan dan

Najbolja je opcija da se rad nedjeljom ostavi na odabir poslodavcima uz poštivanje svih zakonskih obveza i adekvatno plaćanje radne snage, poručili su iz Hrvatske obrtničke komore...

Piše: Hina
06.11.2022. 09:31

Zabrani rada nedjeljom trgovci različito pristupaju jer navike potrošača u različitim dijelovima Hrvatske nisu iste, kazali su u Cehu trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Napominju kako je u turističkim područjima rad nedjeljom ključan za kvalitetu turističke ponude i samo gospodarstvo, dok je u nekim kontinentalnim dijelovima Hrvatske neisplativ. Stoga, iz Ceha trgovine HOK-a smatraju da se svakom poslodavcu treba ostaviti sloboda odabira hoće li raditi nedjeljom ili ne, temeljena na ekonomskom interesu. HOK se, kažu, zalaže da poslodavci adekvatno plate svoje radnike, osiguraju slobodan dan za odmor ako je nedjelja radna, te poštuju sve zakonske odredbe. Ukidanje rada trgovina nedjeljom, mišljenja su u HOK-u, zasigurno će se negativno odraziti na prihode dijela trgovaca, pogotovo onih na priobalnom, ali i nekim kontinentalnim područjima koji su usko povezani s turizmom, kao što je vjerski, toplički i slično.

Ograničavanje broja radnih nedjelja zahtijeva odgovore na brojna otvorena pitanja, kazali su u HOK-u navodeći kako će se uvođenjem 16 radnih nedjelja po izboru trgovca na tržištu stvoriti informativni nered, budući da kupci neće znati kada je koja trgovina zatvorena ili otvorena. Također, određivanje 16 radnih nedjelja ujedno znači da smo limitirali turističku sezonu samo na ljetne mjesece, upozoravaju iz HOK-a, uz napomenu kako osim turističke sezone postoje i druge nedjelje tijekom godine koje su nužne trgovcima za rad (predbožićno razdoblje, razdoblja sezonskih popusta i sl.). Stoga je "najbolja opcija da se rad nedjeljom ostavi na odabir poslodavcima uz poštivanje svih zakonskih obveza i adekvatno plaćanje radne snage", poručili su iz HOK-a.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.