PRIDRUŽITE SE

razlozi ostavke

Marić: Bijeg nije razlog moje ostavke, pokazao sam da to nije u mom habitusu

Marić tvrdi da odlazi jer su ispunjeni svi ciljevi koji su u Vladi zajednički zadani, da se više ne vidi u politici i da se želi posvetiti obitelji.

Piše: Menadžer.hr/a.t.
07.07.2022. 12:37

Zdravko Marić nakon sjednice Vlade obratio se javnosti i objasnio razloge svoje ostavke s mjesta Ministra financija.

"Ovo nije bila laka odluka. Prije šest ipo godina uzeo sam ovu ulogu, drugu najvažniju ulogu u mom životu, nakon uloge oca", rekao je Marić.

"Smatram da je cilj svih ekonomskih politika jedan jedini, to je bolji život. Sve ostalo je u funkciji tog cilja", rekao je. "Neka naša postignuća se danas čine zdravo za gotovo, kao da su došli na lak način. Nije baš tako. To je iziskivalo jako puno napora, odricanja, rada i sreće u konačnici. Početak mandata, ja sam bio dosta svjestan s obzirom na ranija iskustva u državnoj upravi, uzevši u obzir i situaciju tada da je potrebno djelovati brzo", rekao je te spomenuo izazove s kojima je Vlada bila suočena, poput prvog proračuna sa zamrznutom rashodnom stranom. "Poruka tim proračunom je bila da ova vlada misli ozbiljno. Proračun je sigurno da veliki doprinos", naveo je Marić.

Rekao je da je bilo godina u kojima su pozitivni globalni ciklusi Hrvatskoj išli u korist, ali i tada je bilo izazova. "Na prvo mjesto se tu uvijek stavlja Agrokor. A kriza Uljanika je bila kud i kamo veći udar", naveo je.

Marić je spomenuo i uspjeh ulaska u eurozonu te dodao da bi idući tjedan trebala biti donesena formalna odluka o ulasku u eurozonu. "To je točka na i", rekao je.

"U sebi imam osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i ponosa što sam svih ovih godina bio dio tima koji je ovo sve napravio. Isti taj osjećaj mi kaže da je ovo najbolji trenutak za ovakvu odluku. Nema nikad dobrog trenutka za ovakvu odluku, ali kad uzmem sve okolnosti, smatram da je ovo najbolji trenutak", naveo je Marić, a građanima poručio da Hrvatska na međunarodnom planu stoji bolje nego ikad.

'Ne vidim se u politici'

"Ja se više ne vidim u politici, moja je odluka da odem nekim drugim vodama", naveo je Marić, a za nasljednika Primorca je rekao: "On potpuno odgovara profilu ministra financija. Mirne duše mogu reći da predajem palicu nekome tko će, siguran sam, jako dobro raditi", naveo je Zdravko Marić.

"Ja u ovom trenutku nemam dogovoren, ugovoren, obećan angažman s nekom državnom, europskom, međunarodnom institucijom. Neman niti kakav angažman s nekom privatnom kompanijom", rekao je.

"Tu su razlozi neki moji principi, ali i zakonske odredbe (...) Ne namjeravam dugo biti u takvoj fazi, sigurno ću do kraja mandata završiti sve ovo što trebam. Tu su neke važne stvari, to je euro. A sljedeći tjedan bi trebali izdati obveznicu, ciljamo na milijardu eura."

Marić je obraćanje završio spomenuvši obitelj. "Oni su podnijeli najveći teret. Red je i vrijeme da im se odužim. Hvala. Ovo je moja vlada, bit će i ostat će, želim im sve najbolje", naveo je.

Osvrnuvši se na novinarska pitanja, Marić je rekao da kroz svoj mandat pokazao da razlog odlaska nije bijeg. "Mislim da sam pokazao da bijeg nije u mom habitusu."

Nije mi se politika zamjerila

Na novinarsko pitanje odlazi li izvan Hrvatske rekao je da će razmotriti razne opcije. 

Upitan je i kada je donio odluku za ostavkom. "Plenković i ja smo sve ovo vrijeme imali otvoren dijalog. Nikad nije bilo tajnih dogovora. Uvijek je to bilo konstruktivno i o poslu, a u fazama opuštanja o obiteljima. Ovaj zadnji razgovor sam mu rekao sve ovo što i vama, samo malo kraće. Obitelj me podržava", naveo je Marić i dodao da je bio svjestan ove funkcije te svih pluseva i minusa.

"Ovaj posao iziskuje 100 posto angažmana i tako sam bio od prvog do zadnjeg dana", naveo je te dodao: "Ja vam opet ponavljam, glavni razlozi su vezani, ispunjeni su svi politički i ini ciljevi koje smo kao vlada zadali, a koje sam i ja zadao. Supruga mi je na početku mandata postavila pitanje znam li što želim. Mislim da sam i njoj i drugima to pokazao."

"Nije mi se politika zamjerila. Ja sam rekao da se u ovom trenutku ne vidim. Politika je jedna časna djelatnost i dužnost, s njom se treba baviti. Cijela moja poslovna karijera će biti zapamćena po četiri godine u Agrokoru. Ja sam u državnoj upravi bio puno dulje, najveći dio mog poslovnog djela je politika. Došao sam do nekih promišljanja da želim krenuti nekim drugim vodama i u ovom trenutku se ne vidim u politici", naveo je Marić.

Novinari su primjetili da je emotivan na što je odgovorio da su emocije sastavni dio njega te je na pitanje je li pod prijetnom odgovorio kratko: Ne.

O čemu je pričao s Todorićem

"Mi smo surađivali četiri godine, ja sam bio dio tima. Nisam želio zbog ljudskosti takav susret odbiti. Što god to značilo, ja nisam želio pogaziti svoje principe", naveo je Marić i dodao da Todorić nije tražio ništa od njega. "Takve vrste zahtjeva nikad nisu bile kao takve usmjerene."

Marić je naveo i da će neko vrijeme koristiti opciju šest plus šest. "Saborski mandat neću aktivirati. Šest plus šest ću koristiti do angažmana, pardon, krivo smo se razumjeli", rekao je Marić te dodao: "Ne planiram vam dugo biti teret, vama kao poreznim obveznicima."

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.