PRIDRUŽITE SE

osvrt

Marić: Ulazak u eurozonu značit će dodatno poboljšanje kreditnog rejtinga

Marić je izjavio da građani, gospodarstvo i Vlada mogu biti zadovoljni jer je kreditni rejting očuvan, a da će izvjestan ulazak u eurozonu značiti dodatno poboljšanje i unaprjeđenje hrvatskog kreditnog rejtinga. 

Piše: Hina
08.05.2022. 09:27

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izrazio je u subotu zadovoljstvo najnovijom ocjenom hrvatskog kreditnog rejtinga koju je jučer objavila agencija Fitch, istaknuvši i da će ulazak u eurozonu značiti dodatno poboljšanje i unaprjeđenje tog rejtinga.

Agencija Fitch potvrdila je u petak investicijski rejting Hrvatske 'BBB' i pozitivne izglede, procijenivši da će oporavak turizma poduprijeti gospodarstvo u razdoblju posustajanja izvoza, a ulazak u eurozonu ublažiti rizike financiranja. 

Fitch je lanjskog studenog podigao rejting za jednu razinu, iz 'BBB-' na 'BBB', uz pozitivne izglede, a 'BBB' je tako najviši rejting otkad su agencije počele ocjenjivati kreditnu sposobnost Hrvatske.

Marić je izjavio da građani, gospodarstvo i Vlada mogu biti zadovoljni jer je kreditni rejting očuvan, a da će izvjestan ulazak u eurozonu značiti dodatno poboljšanje i unaprjeđenje hrvatskog kreditnog rejtinga. 

Niža prognoza rasta

"Sve skupa, jedna zaista pozitivna ocjena, vrlo dobrodošlo izvješće u ovim okolnostima, koje nam zasigurno daje pozitivan poticaj za nastavak svega što radimo, s jednim vrlo izglednim pozitivnim razvojem događaja u nastavku godine što se tiče hrvatskog kreditnog rejtinga", izjavio je Marić. 

Fitch je snizio prognozu hrvatskog gospodarskog rasta u ovoj godini sa 4,4 na 3,3 posto, ukazavši na visoku poredbenu osnovicu u 2021., godini oporavka od pandemijske krize, i na naglo usporavanje potrošnje kućanstava zbog visoke inflacije, a tu je i situacija zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Marić je rekao da je to razumljivo, s obzirom da je i Vlada prije desetak dana objavila revidiranu, nižu prognozu rasta BDP-a od tri posto u ovoj godini.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.