PRIDRUŽITE SE

Rast plaća

Minimalna plaća raste na 840 eura bruto, raste i studentska satnica

U roku od 15 dana od donošenja Uredbe o minimalnoj plaći, resorno ministarstvo donosi odluku o minimalnoj studentskoj stanici, koja je vezana uz minimalnu bruto plaću, a od iduće godine će po prvi put biti viša od 5 eura. 

25.10.2023. 13:58

Iduće godine minimalna bruto plaća u Hrvatskoj iznosit će 840 eura, što znači da bi minimalna neto plaća trebala iznositi oko 677 eura, proizlazi iz Uredbe o minimalnoj plaći koju je danas donijela Vlada, a porast će i studentska satnica.

Minimalna bruto plaća tako će od 1. siječnja iduće godine biti za 140 eura ili 20 posto viša, budući da sada iznosi 700 eura. Neto minimalna plaća će iznositi približno 677 eura, što je povećanje u odnosu na 2023. godinu za više od sto eura.

S rastom bruto minimalne plaće od iduće godine na 840 eura, njezin će udio u prosječnoj bruto plaći isplaćenoj u pravnim osobama u Hrvatskoj od siječnja do srpnja 2023. godine iznositi 54,12 posto, navode iz Vlade.

Inače, iznos minimalne plaće Vlada određuje svake godine do 31. listopada za iduću godinu, nakon konzultacija s poslodavcima i sindikatima. 

Minimalna studenstka satnica po prvi put iznad 5 eura

A u roku od 15 dana od donošenja Uredbe o minimalnoj plaći, resorno ministarstvo donosi odluku o minimalnoj studentskoj stanici, koja je vezana uz minimalnu bruto plaću, a od iduće godine će po prvi put biti viša od 5 eura. 

Kako su danas najavili iz Vlade, od 1. siječnja minimalna studentska satnica trebala bi porasti sa sadašnjih 4,48 na 5,25 eura.

Detaljnije: https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/2016/Sjednice/2023/Listopad/259%20sjednica%20VRH/259%20-%208.docx

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.