PRIDRUŽITE SE

odgovor na poskupljenje goriva

Ministar Ćorić: Ukida se obveza umješavanja biogoriva

Vlada će u četvrtak 17. ožujka donijeti uredbu kojom će radi suzbijanja poskupljenja goriva, distributere do kraja godine osloboditi obveze umješavanja biogoriva u dizel i benzin, najavio je u utorak ministar gospodarstva i zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

15.03.2022. 12:20

Nakon sudjelovanja na konferenciji "Potrošač u svijetu digitalnih financija" ministar Ćorić je rekao da će "Vlada porastu cijena doskočiti promjenom određenih uredbi na sjednici Vlade u četvrtak", koje se tiču "prije svega dijela umješavanja biogoriva", što će po njegovim riječima omogućiti distributerima prosječni pad cijene do pola kune.

Trenutno je, kako je objasnio, obveza distributera da umiješaju određenu količinu biogoriva u dizel i benzin, a oni koji to ne čine se penaliziraju s obzirom na europske direktive i zelenu politiku. "S obzirom na doista izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo u dijelu tržišta energenata, odlučili smo ovako reagirati do kraja godine i zapravo ove penale i obveze svesti na najmanju moguću mjeru", rekao je Ćorić, komentirajući ovu formulu koja će "donijeti niže cijene u narednim tjednima i mjesecima".

Gorivo je u utorak opet poskupjelo. Osnovni benzin "eurosuper 95" od utorka se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 13 kuna što je 82 lipe skuplje nego jučer, osnovni "eurodizel" poskupio je za 1,40 kunu, dok su dizelska premium goriva skuplja od 15 kuna po litri.

Vlada je na očekivanu eksploziju cijena goriva prošli tjedan reagirala dvama uredbama, kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.