PRIDRUŽITE SE

Prilika za ulaganje

Ministar Primorac najavio upis novih 'narodnih' trezoraca, evo detalja

- Ovog puta smo odlučili inovirati upis i to na način da ćemo ponuditi građanima dvije emisije trezorskih zapisa - jedna će biti kraćeg roka dospijeća, od 91 dan, a druga će biti 364 dana - najavio je ministar financija Marko Primorac.

15.02.2024. 11:18

Od idućeg ponedjeljka građani će moći ponovno upisati tzv. narodne trezorace, pri čemu će Ministarstvo financija ponuditi dvije emisije - na kraći i duži rok, uz godišnji prinos od 3,75 i 3,65 posto, a minimalni upis po ulagatelju je 1.000 eura.

Upis novih trezoraca započinje u ponedjeljak, 19. veljače, pri čemu je prvi krug namijenjen građanima i završava 26. veljače do 11 sati, a 27. veljače slijedi drugi krug upisa, namijenjen institucionalnim ulagačima. Ovoga puta građani će moći upisivati trezorce ne samo putem poslovnica Fine, već i po prvi put putem digitalne platforme E-riznica, koji će biti dostupan na linku https://e-riznica-mfin.gov.hr/ .

 - Ovog puta smo odlučili inovirati upis i to na način da ćemo ponuditi građanima dvije emisije trezorskih zapisa - jedna će biti kraćeg roka dospijeća, od 91 dan, a druga će biti 364 dana. Ciljani iznos za emisiju trezoraca s rokom dospijeća za 91 dan koji planiramo prikupiti je 250 milijuna eura, uz godišnji prinos od 3,75 posto. Kod emisije trezoraca od 364 dana ciljani nominalni iznos je 300 milijuna eura, a prinos je 3,65 posto - istaknuo je ministar financija Marko Primorac današnjoj na novinskoj konferenciji. 

Datum izdanja trezoraca 29. veljače

Ministar je još pojasnio da se kod trezoraca s rokom dospijeća od 91 dan prinos od 3,75 posto odnosi na godišnji prinos, a to je referentna vrijednost za usporedbu različitih instrumenata različitih dokova dospijeća, dok građani koji ulože u taj instrument dobivaju na dan dospijeća četvrtinu tog iznosa (jer ulažu na tri mjeseca). Građani će moći u ponedjeljak uplatiti 990,74 eura za jedan trezorac s rokom dospijeća od 91 dan, pa će po dospijeću dobiti isplaćen nominalni iznos od 1.000 eura, odnosno 964.88 eura za jedan trezorac s rokom dospijeća od 364 dana.

Datum izdanja obje emisije trezoraca bit će 29. veljače 2024., pri čemu će kraća emisija trezoraca dospijevati na dan 30. svibnja 2024., a duža na dan 27. veljače 2025. 

Podsjetimo, u ožujku 2023. po prvi put su izdane narodne obveznice, namijenjene građanima, i to uz godišnji prinos od 3,65 posto, a u studenome te godine i prvi trezorski zapisi za građane, po kamatnoj stopi od 3,75 posto. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.