PRIDRUŽITE SE

očitovanje

Ministarstvo: Cro kartica funkcionira, izdano ih više od 4.500

Hrvatsku turističku karticu izdaju isključivo banke, a trenutno su to Hrvatska poštanska banka (HPB) i Podravska banka. Do sada je ukupno izdano više od 4.500 kartica, a zadnja je izdana 12. srpnja 2022.

Piše: Hina/m.a.m.
16.07.2022. 06:34

Hrvatska turistička kartica funkcionira bez problema, što potvrđuju i transakcije da je njome do 30. lipnja 2022. na POS uređajima ukupno plaćeno 15,9 milijuna kuna usluga, ističu na upit Hine iz Ministarstva turizma i sporta, komentirajući dojave da karticu nigdje ne primaju.

Osim iznosa transakcija za plaćanje usluga na POS uređajima, iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS), koje je i pokrenulo tu karticu 2020., navode i da je također s 30. lipnjem 2022. ukupna vrijednost uplaćenih sredstava po toj kartici veća od 21 milijun kuna.

Izdano više od 4.500 kartica, zadnja 12. srpnja 2022.

Naime, oni koji žele tu karticu, poznatu i kao "Cro kartica" moraju je zatražiti u bankama koje je izdaju, te uplatiti iznos koji žele, a i poslodavac može ako želi za svoje radnike uplatiti na karticu pojedinačno neoporezivi iznos - prema Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak od 1. rujna 2019. - od maksimalno 2.500 kuna, podsjećaju iz MINTS-a.

"Hrvatsku turističku karticu izdaju isključivo banke, a trenutno su to Hrvatska poštanska banka (HPB) i Podravska banka. Do sada je ukupno izdano više od 4.500 kartica, a zadnja je izdana 12. srpnja 2022.", odgovaraju na pitanja o broju tih kartica iz MINTS-a.

Vlasnik kartice upravlja svojim sredstvima i može dodatno i samostalno na nju uplaćivati novac, te gdje god imaju POS uređaje u cijeloj Hrvatskoj njome plaćati ugostiteljsko-turističke i povezane usluge, za što je ta kartica isključivo i namijenjena, pri čemu očekuju i određene popuste kod uključenih pružatelja usluga.

Trenutno samo popusti od 10 posto u 75 smještajnih objekta

Pružatelji usluga, pak, sami odlučuju hoće li se u to uključiti ili ne i kolike će ili neće dati popuste, a s uvođenjem te kartice početkom 2020. prije pandemije, ali i kasnije te godine, popusti za usluge su se kretali od 20 pa i do 50 posto, a i pružatelja usluga je bilo više nego danas.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.