PRIDRUŽITE SE

Ministarstvo dodijelilo 30 mln eura za istraživanje geotermalnih potencijala u 6 gradova

Odabrano je šest lokacija na kojima je izvjestan geotermalni potencijal i koje imaju postojeće sustave centralnih toplinskih sustava - Zaprešić, Sisak, Velika Gorica, Osijek, Vinkovci i Vukovar.

02.11.2023. 14:27

 Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dodjelilo je Agenciji za ugljikovodike gotovo 30 milijuna eura bespovratno za financiranje projekta "Priprema i istraživanje geotermalnog potencijala u kontekstu centraliziranog grijanja" na šest lokacija, izvijestili su danas iz Ministarstva.

Ugovor o dodjeli 29,8 milijuna eura iz Mehanizma za oporavak i otpornost potpisali su ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.

U sklopu projekta provest će se 6 ključnih aktivnosti koje imaju za cilj korištenje geotermalnog potencijala za centralizirano grijanje. Odabrano je šest lokacija na kojima je izvjestan geotermalni potencijal i koje imaju postojeće sustave centralnih toplinskih sustava - Zaprešić, Sisak, Velika Gorica, Osijek, Vinkovci i Vukovar.

Otvara se mogućnost grijanja putem geotermalne energije

Na tim prostorima početkom ove godine provedena su geofizička snimanja –2D seizmika i magnetotelurika te će se na osnovu dobivenih podataka izabrati dva područja na kojima će se izbušiti po jedna geotermalna bušotina. Također, u sklopu projekta izrađena je Strateška studija utjecaja plana razvoja geotermalne energije na okoliš kao i Geološko-geofizička studija za projekte snimanja geofizičkih podataka, navode iz Ministarstva.

- Aktiviranjem geotermalnih potencijala u cjelini za Hrvatsku osiguravamo još jedan izvor energije i to neovisan o vanjskim čimbenicima; drugim riječima, radi se o energiji koju ćemo proizvoditi u Hrvatskoj, koja je obnovljiva i ide u prema ostvarivanju ciljeva dekarbonizacije. Ovim konkretnim projektom otvaramo mogućnost grijanja putem geotermalne energije, a već krajem 2024. godine očekujem da krene bušenje istražnih bušotina - rekao je ministar Davor Filipović.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.