PRIDRUŽITE SE

Puna državna blagajna

Ministarstvo financija nakon narodnih trezoraca izdalo i obveznicu, evo detalja

Obveznica je izdana uz godišnju kamatnu stopu od 3,75 posto te prinos do dospijeća od 3,81 posto, a prikupljenim novcem refinancirat će se obveznica od 1,5 milijarde eura, koja dospijeva na naplatu 27. studenog.

23.11.2023. 12:44

Nakon što je početkom tjedna izdalo 'narodne trezorce' u nominalnom iznosu od 1,13 milijardi eura, danas je Ministarstvo financija izvijestilo da je na domaćem tržištu kapitala izdalo i 10-godišnju obveznicu od 1,25 milijardi eura, i tako na kraju godine 'podebljalo' likvidnost u državnim koferima.

Obveznica je izdana uz godišnju kamatnu stopu od 3,75 posto te prinos do dospijeća od 3,81 posto, a prikupljenim novcem refinancirat će se obveznica od 1,5 milijarde eura, koja dospijeva na naplatu 27. studenog, kažu u tom Ministarstvu.

Podsjetimo, u utorak je RH zaključila i prvo "narodno" izdanje trezorskih zapisa u ukupno nominalnom iznosu od 1,13 milijardi eura s dospijećem 21. studenoga 2024. godine. 

Trezorske zapise u prvom krugu upisivali su građani po cijeni od 963,95 eura za jedan zapis nominalnog iznosa od tisuću eura, pri čemu je ta razlika ekvivalentna godišnjoj stopi prinosa od 3,75 posto. U drugom krugu prihvaćeno je deset ponuda financijskih institucija u iznosu 124,15 milijuna eura, uz ostvarenu diskontiranu cijenu od 964,88 eura, što je ekvivalentno godišnjoj stopi prinosa od 3,65 posto, izvijestilo je Ministarstvo.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.