PRIDRUŽITE SE

Fortenova Grupa

Moguća ograničenja u kupovini ulja

Direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško izjavio je u četvrtak da će njihov maloprodajni lanac trgovina vjerojatno uvesti ograničenja u jednokratnoj kupovini ulja, ne zato što ulja nema, nego da bi spriječili ubrzanu potrošnju svojih zaliha.

18.03.2022. 08:38

Iako Fortenova Grupa ima dovoljno rezervi ulja za normalnu potrošnju, zbog trenutno emocionalno prevelikog kupovanja ulja, vjerojatno će se uvesti restrikcija za jednokratnu kupovinu, izjavio je Peruško u Dnevniku Nove TV, prenosi Hina.

"Moramo osigurati da nam kupci iz drugih zemalja ne dođu i potroše zalihe", dodao je direktor Fortenove u čijem je sastavu i Konzum.

Iako je EU u velikoj mjeri ovisna o ruskoj i ukrajinskoj pšenici i suncokretu, to, kako je naveo, nije slučaj s Fortenova Grupom koja ima dvije tvornice ulja: "Zvijezdu" u Hrvatskoj i "Dijamant" u Srbiji, tako da se tom proizvodnjom pokriva oko 70 posto potreba.

Uglavnom je proizvodnja ulja bazirana na suncokretu iz Vojvodine i djelomično iz Slavonije, što je dovoljno za regularne potrebe, kaže Peruško.

Iako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zabranio izvoz poljoprivrednih proizvoda, ne očekuje probleme sa srpskim vlastima te ističe da s njima Fortenova ima odličnu suradnju. 

Dio naših rezervi držimo u Srbiji, no, uvijek se nađe način da se to izuzme i mislim da ćemo idućih dana naći rješenje, kaže Peruško.

Ruska Sberbanka s 40 posto vlasništva najveći je pojedinačni dioničar u Fortenova Grupi. No, Peruško očekuje da će se za nekoliko tjedana oni prodati svoj udio.  

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.