PRIDRUŽITE SE

ekonomski komentar

Jedan sektor baca sumnju da dolazi recesija, piše Šonje za Kentbank

Iako je BDP u prvom tromjesečju premašio očekivanja, te su najave turističke sezone vrlo dobre, Velimir Šonje smatra da igra istine počinje tek najesen.

Piše: Menadžer.hr
01.07.2022. 11:21

Trenutnu ekonomsku i gospodarsku situaciju te predviđanja za hrvatsko gospodarstvo, za KentBank komentirao je Velimir Šonje, ekonomski analitičar i direktor Arhivanalitike d.o.o.

Potkraj prošle godine očekivanja gospodarskog rasta za RH bila su između 4 i 5 posto. MMF je prognozu ove godine smanjio na 2,7 posto, a Europska komisija na 3,4 posto.

Ipak, prognoze su nastale prije podatka da je BDP u prvom tromjesečju premašio očekivanja te bio za 7 posto veći nego prošle godine u prvom tromjesečju. Tom visokom stopom rasta Hrvatska se smjestila na osmo mjesto u EU.

Najave turističke sezone su vrlo dobre i cijeli uslužni sektor raste. Područje koje baca sjenu sumnje, kako piše Šonje, je prerađivačka industrija. S obzirom na globalne probleme poput troškova energenata i pucanja nabavnih lanaca, fizički obujam prerađivačke industrije u travnju je bio 1,3 posto niži nego prošle godine u isto vrijeme.

Za rast u Hrvatskoj Šonje nema previše zabrinutosti u drugom i trećem tromjesečju 2022., ali smatra da igra istine počinje tek najesen s obzirom da, kako piše, nitko ne može predvidjeti kako će rat u Ukrajini i sankcije Rusiji utjecati na cijene energenata kad u Europi počne sezona grijanja. 

Možemo li prebroditi krizu?

Hrvatsko gospodarstvo nekada je bilo izloženo sporijem izlasku iz kriza, posebice 2009. godine. Međutim, s obzirom na značajna europska sredstva, pristupanje europodručju i uvođenje eura od 1. siječnja 2023., Hrvatska sada ima nove amortizere za brži i lakši prolazak kroz krize.

Financiranje državnog proračuna bit će također olakšano nakon ulaska u europodručje jer će se proširiti broj potencijalnih kupaca hrvatskih državnih obveznica.

U takvim uvjetima, naglašava Šonje, Hrvatska ima kapacitet za uspješan prolazak kroz sljedeću gospodarsku krizu, bez obzira na to hoće li ona nastupiti 2023. ili poslije.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.