PRIDRUŽITE SE

Zagrebački velesajam

Na 49. Ambienti 146 izlagača iz 12 zemalja

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) u četvrtak je otvoren 49. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta, koji je okupio 146 izlagača iz 12 zemalja. 

Piše: Hina
13.10.2022. 13:49

Na 6.500 četvornih metara izložbenog prostora svoje proizvode i usluge do nedjelje, 16. listopada predstavit će izlagači iz Hrvatske, Belgije, Bosne i Hercegovine, Danske, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Slovenije i Španjolske.

Ambienta je pokazatelj tradicije sajamske funkcije Zagrebačkog velesajma, istaknuo je otvarajući sajam zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet. 

Direktorica ZV-a Renata Suša naglasila je kako se Ambienta kroz godine prometnula u pokret za hrvatsku drvnu industriju. 

Ambienta se pozicionirala kao platforma za sve povezane industrije koje se bave aspektima stanovanja, od izgradnje do opremanja objekata, preko dizajna i umjetnosti, kao i posebne ponude za ugostiteljsko uslužne djelatnosti, rekla je.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić je istaknuo kako je Ambienta važan marketinški alat hrvatske drvne industrije u kontekstu prepoznatljivosti na tržištu.

U ova izazovna vremena drvna industrija i dalje kroz zapošljavanje, ukupan prihod i izvoz ima vrlo značajnu ulogu u nacionalnom gospodarstvu. Uspješan rad ove industrije rezultat je rada njenih gospodarstvenika, koji se uspješno prilagođavaju promjenama i uspješno savladavaju izazove, ustvrdio je Mršić i poručio da će Ministarstvo poljoprivrede i dalje stajati uz drvnu industriju, kroz financijsku pomoć i instritucionalnu podršku, odnosno kreiranje politika i strategija.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević u izjavi novinarima je rekao kako je drvno-prerađivačka industrija jedna od perjanica prerađivačkih industrija, zapošljava više od 25 tisuća radnika, a u ukupnom izvozu ima udio viši od osam posto. 

Najveći dio izvoza, kako je naveo, oko 70 posto, realizira se na najzahtjevnijim tržištima EU, što govori o konkurentnosti naših proizvoda.

"U sljedećim godinama će drvna industrija morati snažnije ulagati u inovativni dizajn i nove tehnologije, odnosno mora se više raditi na finalizaciji, na proizvodnji namještaja, parketa, građevinske stolarije jer imamo snažnu komparativnu prednost prije svega u vrhunskoj sirovini hrastovini", istaknuo je Kovačević, dodajući da država i dalje, putem Hrvatskih šuma, treba osigurati stabilnu opskrbu sirovinom.

Kovačević je upozorio i na problem nedostatka radne snage, napominjući kako će to biti kontinuirani problem, i to ne samo u drvno-prerađivačkoj industriji. Treba stoga raditi na stvaranju vlastitog bazena radne snage, što znači prilagodbu strukovnih škola, više praktične nastave i više ulaganja u srednje strukovno obrazovanje, poručio je. 

Ambienta i ove godine, kako je istaknuto, predstavlja tematski kvalitativan i sadržajan izlagački program potvrđujući status nacionalnog središnjeg poslovnog događaja drvno-prerađivačke industrije i proizvodnje. Segment ponude na ovogodišnjem se izdanju predstavlja kroz komplementarne teme - namještaj i unutarnje uređenje, design zona, građenje i opremanje, Art Fair i HoreCa.

Sajamm prati i bogat stručni i edukacijski program, primjerice konferencija "Standard i cijena arhitektonskih usluga", okrugli stol "Čovjek u središtu projektiranja", konferencija "Build your business", itd.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.