PRIDRUŽITE SE

tjedan za nama

Na domaćoj burzi trgovalo se oprezno, uz fokus na IT kompanije

Među sektorskim indeksima, najviše je porasla Crobexindustrija, za 5,07 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 1,32 posto. Redovni promet dionicama iznosio je skromih 22,7 milijuna kuna, što je za otprilike 10 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Piše: Hina
12.06.2022. 09:41

Na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna Crobex indeks ojačao treći tjedan zaredom, ali uz skroman promet jer su investitori na oprezu, dok su u fokusu bile dionice IT kompanija.  Crobex indeks ojačao je protekloga tjedna 0,4 posto, na 2.100 bodova, dok je Crobex10 ostao na 1.241 bodu, bez promjena u odnosu na kraj prethodnoga tjedna.

Posljednjih se tjedana na ZSE trguje oprezno, kao i na svjetskim burzama, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama dok središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, što ne ide u prilog tržištima dionica.

Među sektorskim indeksima, najviše je porasla Crobexindustrija, za 5,07 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 1,32 posto. Redovni promet dionicama iznosio je skromih 22,7 milijuna kuna, što je za otprilike 10 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je i 4,4 milijuna kuna blok prometa, pri čemu u transakciji dionicom Čateksa 2,3 milijuna kuna, po cijeni od 230 kuna za dionicu, te povlaštenom dionicom Adrisa 2,11 milijuna kuna po cijeni od 422 kune za dionicu.

  • U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica Spana, kojom je ostvareno 5,83 milijuna kuna prometa. Cijena joj je skočila 9,35 posto, na 269 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica. Po prometu slijedi još jedna IT dionica - Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno nešto više od dva milijuna kuna prometa. Cijena joj je stagnirala na 1.900 kuna.
  • Dionicom Podravke protrgovano je za 1,73 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,99 posto, na 600 kuna. Nešto veći prometi, iznad 1,6 milijuna kuna, ostvareni su i dionicama Atlantske plovidbe i HT-a. Pritom je dionica Atlantske plovidbe pojeftinila 1,5 posto, na 522 kune, a HT-a za 0,28 posto, na 176,5 kuna.
  • Najveća gubitnica među likvidnijima bila je povlaštena dionica Končara D&ST, s padom cijene za 3,15 posto, na 2.460 kuna. Tom dionicom trguje se od utorka, 7. lipnja bez prava na isplatu dividende od 69,2 kune. Ukupno se na ZSE protekloga tjedna trgovalo sa 62 dionice, pri čemu je cijena njih 24 porasla, 22 pala, a 16 stagnirala.
Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.