PRIDRUŽITE SE

Trendovi u gamingu

Na konferenciji Algebre naznačena budućnost razvoja gaming industrije

Budućnost videoigara nalazi se u umjetnoj inteligenciji, a velik utjecaj imat će i VR (virtualna stvarnost) i AR (proširena stvarnost). 

23.01.2024. 13:01

Industrija razvoja računalnih igara neprestano raste, pri čemu je u Hrvatskoj danas izniman broj mladih talenata i znanja za daljnji razvoj kreativnih projekata, istaknuo je američki dizajner i proizvođač videoigara John Alfonso Romero na konferenciji Future Perspectives of Game Development u zagrebačkom Sveučilištu Algebra.

- Ova je zemlja puna strasti i igrača, ali i onih koji razvijaju videoigre. Imate ovdje odličnu ekipu, Croteam, koji su prisutni u ovoj industriji već 30 godina. Oni su vjerojatno jedni od najiskusnijih timova u razvoju videoigara uopće na svijetu. Budućnost videoigara nalazi se u umjetnoj inteligenciji, a velik utjecaj imat će i VR (virtualna stvarnost) i AR (proširena stvarnost). To je budućnost i stvaranja, ali i igranja videoigara te velika pomoć, ali i izazov dizajnerima u budućem razdoblju - istaknuo je Romero. Njegov savjet mladima je da krenu raditi na igrama što ranije žele li ući u tu industriju, jer svaka minuta koju ne iskoriste prilika je koju će netko drugi rado uzeti za sebe.

Hunski: Mladi, bacite se u razvoj igara

S njim se slažio i Davor Hunski iz Croteama, koji je uz Serious Sama, autor i puzzle igre Talos Principle I i II kojoj je izdavač Devolver Digital. - Postoji interes za našim kompanijama i ja ne mislim da će to stati u budućnosti. Dapače, pogotovo sa razvojem umjetne inteligencije. Zato bih potaknuo mlade da se bace u to, naravno, treba jako puno rada i ljubavi i ništa neće doći preko noći, ali potencijal je ogroman - istaknuo je. Dodaje i da se trenutno game development suočava s brojnim izazovima, sve su veći zahtjevi za realističnim iskustvima, a razvojni timovi imaju pritisak da isporuče još kreativnije inovacije.

Iskustva s financiranjem

U sklopu rasprave o strategijama financiranja razvoja game projekata Darijan Kosić iz Today's Game Studios iznio je svoje iskustvo - on je vlasnik tvrtke koja je prvo osigurala financije za projekt putem klijenta s kojim su ranije ostvarili dobru suradnju, a zatim su krenuli u izradu igre. Pine Studio je, pak, nakon turbulentnih početaka uspio ostvariti financijsku samostalnost i danas sami financiraju izradu svojih igara, dok je Noah Maričak iz Hrvatsko audiovizualnog centra izraio nadu da će HAVC za igre postati ono što je sada za filmsku industriju.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.