PRIDRUŽITE SE

turizam

Na krajnji jug vratili se Britanci, problem je radna snaga

Hrvatsk jea od početka godine na 94 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu, a Dubrovačko-neretvanska na oko 80 posto. Posebno je istaknut povratak Britanaca, koji su ponovno najbrojniji gosti najjužnije hrvatske županije.

Piše: Hina
15.07.2022. 07:59

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić izjavio je u četvrtak kako Dubrovačko-neretvanska županija bilježi pozitivan trend sezone, ostvarivši u prvom dijelu srpnja 95 posto noćenja i dolazaka u odnosu na 2019. godinu, što je u hrvatskom prosjeku.

Staničić je dodao kako je Hrvatska od početka godine na 94 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu, a Dubrovačko-neretvanska na oko 80 posto. Posebno je istaknuo povratak Britanaca, koji su ponovno najbrojniji gosti najjužnije hrvatske županije.

"Ove godine smo imali puno intenzivnije zračne linije s tog tržišta. Nijemci su drugi, a Amerikanci treći, što je posljedica izravne zračne linije United Airlinesa New York-Dubrovnik. Vjerujem da će otvaranje Pelješkog mosta značiti bitan korak u turizmu cijele županije, jer će se Dubrovnik, Pelješac i dolina Neretve približiti ključnim tržištima. U budućnosti ih trebamo zajedno još snažnije promovirati", rekao je Staničić.

Staničić je u Cavtatu održao koordinacijski sastanak s predstavnicima turističkih zajednica iz Dubrovačko-neretvanske županije. Istaknuo je kako bi nastavak sezone trebao biti u istom pozitivnom trendu približavanja 2019. godini, dok bi se do kraja godine moglo ostvariti očekivanih 90 posto turističkog prometa iz rekordne 2019. godine.

"Vjerujem da ćemo brzo doći do milijun turista dnevno i biti na vrhuncu kroz idućih nekoliko tjedana. Dobre su najave i za posezonu. Neki avioprijevoznici su već na početku sezone redove letenja produžili i na jesenske tjedne, a očekujemo i povratak kongresnog turizma koji je za jug Hrvatske jako bitan", naveo je Staničić.

Kao ključan izazov Staničić je izdvojio problem radne snage, ali i pripremu turističke sezone 2023.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.