PRIDRUŽITE SE

svjetske burze

Na točki smo kada investitori pokušavaju dokučiti što će se dogoditi

Dva su tabora – oni koji smatraju da je najgore iza nas, pa kupuju dionice, i oni koji smatraju da najgore tek slijedi...

Piše: Hina/m.a.m.
21.08.2022. 10:46

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, nakon četiri tjedna rasta, jer je splasnula sklonost ulagača prema riziku, s obzirom da središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, dok se rast gospodarstava usporava.

Na najvećoj svjetskoj burzi prošloga je tjedna zavladao oprez jer ulagači nisu sigurni da je trend rasta tržišta, koji je trajao četiri tjedna, održiv. „Na točki smo kada ulagači pokušavaju dokučiti hoće li povećanje kamatnih stopa zaustaviti rast tržišta. Dva su tabora – oni koji smatraju da je najgore iza nas, pa kupuju dionice, i oni koji smatraju da najgore tek slijedi, da je nedavni uspon cijena dionica samo odskok na tržištu 'medvjeda' i da slijedi novi pad”, objašnjava Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

Posljednjih tjedana tržište je podržavao i blagi pad inflacije u SAD-u s najviših razina u više od 40 godina jer je to potaknulo nadu ulagača da američka središnja banka neće ubuduće povećavati kamatne stope tako agresivno kao dosad. Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ih povećati i u rujnu. No, ulagači se nadaju da će to povećanje biti za 0,50, a ne 0,75 postotnih bodova, kako se donedavno očekivalo.

Ostaje nada

To će, dakako, usporiti rast gospodarstva, no ulagači se nadaju da će ga Fed 'mekano prizemljiti', a ne gurnuti u duboku recesiju. Ipak, posljednjih dana ulagači ne nalaze razloga za kupnju dionica, s obzirom na situaciju u najvećim svjetskim gospodarstvima. Američko je gospodarstvo tehnički u recesiji, a recesija zbog energetske krize prijeti i eurozoni, dok se rast azijskih gospodarstava, posebice kineskog, usporava.

I europske burze pale

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale jer je inflacija u eurozoni dosegnula novu rekordnu razinu, pa iz Europske središnje banke poručuju da će uskoro ponovno znatno povećati kamatne stope.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.