PRIDRUŽITE SE

svjetske burze

Na vidiku konačno usporavanje rasta kamata?

Doduše, i dalje se procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova. No, u prosincu bi povećanje navodno moglo biti blaže...

Piše: Hina
23.10.2022. 09:29

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, no trgovalo se nesigurno jer dok središnje banke podižu kamatne stope, što vodi usporavanju gospodarskog rasta, nema previše razloga za kupnju rizičnijih investicija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 4,7 posto, na 31.082 boda, dok je S&P 500 skočio 4,9 posto, na 3.752 boda, a Nasdaq indeks 5,2 posto, na 10.849 bodova. Najveći tjedni skok tih indeksa od lipnja zahvaljuje se, među ostalim, izvješću Wall Street Journala u petak da se neki čelnici Feda zalažu za usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa.

Doduše, i dalje se procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova. No, u prosincu bi povećanje moglo biti blaže. Mary Daly, predsjednica ogranka Feda u San Franciscu, kazala je za WSJ da je vrijeme da se počne razgovarati o usporavanju tempa povećanja kamata kako bi se izbjegao pad gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. To se ponajviše zahvaljuje smirivanju britanskog financijskog tržišta, nakon što je britanska vlada odustala od kontroverznog plana smanjenja poreza bogatijima, a povećanja državnog zaduživanja. No, politička kriza u Britaniji daleko je od smirivanja jer je premijerka Liz Truss prošloga tjedna podnijela ostavku, pa se traži novi čelnik Konzervativne stranke i vlade.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.