PRIDRUŽITE SE

'indeks straha'

Na Wall Streetu ponovno potonule dionice, investitore brinu dva rizika

Indeks volatilnosti VIX, poznat kao mjera straha na Wall Streetu, skočio je u petak na najivšu razinu od sredine ožujka.

Piše: Hina/m.a.m.
23.04.2022. 10:24

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica potonule za više od 2,5 posto, jer su vijesti o padu zarada kompanija iz područja zdravstvene njege i sve izvjesnije Fedovo agresivno podizanje kamatnih stopa u kratkom roku preplašili investitore.

Investitore brine rizik od ubrzanog podizanja kamatnih stopa u SAD-u, nakon što je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao da će se na sjednici u svibnju razmatrati povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,50 postotnih bodova.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, Fed je u ožujku povećao kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Indeks volatilnosti VIX, poznat kao mjera straha na Wall Streetu, skočio je u petak na najivšu razinu od sredine ožujka.

Najviše je potonula cijena dionice HCA Healthcare, za 21,8 posto, po objavi slabije od očekivanja zarade u prvom tromjesečju. To je pritisnulo i cijene ostalih sličnih kompanija - Tenet Healthcare, Community Health Systems i Universal Health Services između 14 i 17,9 posto. 

Dionica Intuitive Surgicala, pak, pojeftinila je za 14,3 posto, nakon što je kompanija upozorila da bilježi slabiju potražnju bolnica zbog njihovih napetih financija.

I na europskim burzama indeksi su u petak oštro pali. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.