PRIDRUŽITE SE

hnb

Nacionalna referentna stopa nastavlja padati

NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju se na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke četiri puta godišnje.

Piše: Hina
28.05.2022. 06:58

Dugogodišnji trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS) još uvijek traje, iako se dodatno usporio u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazali su podatci za prvo tromjesečje ove godine koje je u petak objavila Hrvatska narodna banka (HNB). 

Od 24 indeksa NRS-a, u prvom tromjesečju 2022. godine smanjilo se njih 14, dok ih je 10 ostalo na razini od prije tri mjeseca. Indeksi koji su zabilježili pad smanjili su se između jednog i tri bazna boda (0,01-0,03 postotna boda), navodi se u priopćenju središnje banke.

I vrijednosti dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima - šestomjesečni NRS-ovi vezani uz euro i kunu - smanjene su u odnosu na prethodno tromjesečje, obje za jedan bazni bod (0,01 postotni bod) te stoga vrijednost oba ta indeksa sada iznosi 0,08 posto, pokazuju podatci HNB-a. 

Inače, središnja je banka početkom 2020. godine preuzela od Hrvatske udruge banaka (HUB) izračun i redovitu objavu nacionalne referentne stope (NRS), koja ponajprije služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u ugovorima o potrošačkim kreditima.

Što je NRS i kako se izračunava?

NRS je implicitna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima.

HNB izračunava NRS iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, koje središnja banka redovito prikuplja od banaka i štednih banaka. Kvaliteta procesa izračuna NRS-a osigurava se kontrolom ulaznih podataka, ustrojenim internim procedurama i redovitim revizijama postupaka kontrole podataka.

NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju se na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke četiri puta godišnje, podsjetili su iz HNB-a.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.