PRIDRUŽITE SE

Nova šefica zare

Najmoćnija žena konfekcije: Marta Ortega

Marta Ortega, kći osnivača i vlasnika Inditexa, najvećeg distributera jeftine mode, preuzela je u svoje ruke uzde tvrtke Zara. Kad je najavljeno da će postati predsjednicom uprave pojavile su se sumnje u njezinu sposobnost zbog manjka iskustva u menadžmentu, međutim bivši direktor Inditexa Alfred Vernis smatra da je 'dobro pripremljena'. 

Piše: Hina/a.t.
04.04.2022. 09:48

O ovoj 38-godišnjakinji kažu da je diskretna i tajnovita i već se dugo znalo da će jednog dana preuzeti upravljanje najvećim distributerom jeftine mode, koji prednjači čak i pred švedskim H&M-om i  posjeduje oko 6500 trgovina diljem svijeta.

No Inditex, tvrtka koja u svom vlasništvu osim Zare ima i druge brendove poput Bershke, Massima Duttija i Oyosha, tek je studenome objavila da će Ortega 1. travnja zamijeniti izvršnog direktora  Pabla Islu, zaslužnog za veliko proširenje tvrtke tijekom prošloga desetljeća.

Ovu je zamjenu orkestrirao njen otac Amancio Ortega, koji je Inditex osnovao 1985. godine. On je 2011. dao ostavku na mjesto predsjednika uprave, ali je i dalje većinski vlasnik tvrtke što ga čini jednim od najbogatijih ljudi na svijetu. "Za ovu se tranziciju pripremamo već dulje vrijeme", obznanio je Isla na novinskoj konferenciji. "Marta za tvrtku radi već 15 godina. Vodila je mnoge projekte te poznaje tvrtku kao svoj džep", dodao je.

Marta Ortega već nekoliko godina sjedištu Inditexa u Galiciji razvija imidž Zare. "Ostvarila je mnoge veze u svijetu mode", kazao je za AFP Alfred Vernis, profesor u Španjolskoj školi za poduzetništvo ESADE i jedan od bivših direktora Inditexa.

Pod njezinom PR upravom,  Zara je pokrenula kampanje zajedno s nekim od najpoznatijih umjetnika poput američkog modnog fotografa Stevena Meisela, koji se proslavio fotografijama Madonne objavljenima 1992. godine u njezinoj 'Knjizi seksa' i talijanskog redatelja Luce Guadagnina. Također je zaslužna za izdizanje Zare iznad konkurencije i otvaranje trgovine u ulicama u kojima se pretežno nalaze dizajnerski butici.

No kad je najavljeno da će postati predsjednicom uprave pojavile su se sumnje u njezinu sposobnost zbog manjka iskustva u menadžmentu, zbog čega su dionice Inditexa pale.  Ipak, kazao je Vernis, Ortega je 'dobro pripremljena' i dobro se snalazi u tvrtci. Dolazi na položaj u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu zbog čega je Inditex zatvorio 502 trgovine u Rusiji. Ona će na mjestu predsjedateljice Inditexa godišnje zarađivati oko milijun eura. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.