PRIDRUŽITE SE

Istraživanje

Najveći izazov za kompanije u 2024. digitalna transformacija

Više od 80 posto financijskih direktora vidi digitalnu transformaciju kao visoki prioritet, a prosječno planiraju osigurati čak 23 posto godišnjeg budžeta za potrebe digitalne transformacije - izjavila je Maria Boldor iz Horvatha.

22.12.2023. 12:30

Ključni izazov za poslovanje u 2024. godini ostaje digitalna transformacija, pokazuje istraživanje konzultantske tvrtke Horvath koje je obuhvatilo više od 150 izvršnih financijskih direktora (CFO) kompanija iz 16 zemalja, u kojem su sudjelovali i direktori nekih od najvećih kompanija iz Hrvatske i zemalja regije. 

Ispitanici se slažu da je digitalna transformacija strateški prioritet, a poseban su naglasak u poslovanju u 2024. stavili na ispravno korištenje podataka odnosno data exploitation, upravljanje kibernetičkom sigurnosti te prilagodbu poslovnih procesa i vještina zaposlenika digitalizaciji. Za uspješnu digitalnu transformaciju ispitanici kao izazov navode i nedovoljnu razinu upravljanja procesom uvođenja i provedbe transformacije unutar kompanije, ali i nedostatak vještina financijskog kadra u ovoj domeni, navode iz Horvatha. 

Slažu se i da uvođenje digitalne transformacije dugoročno znatno smanjuje troškove kompanija i može rezultirati porastom prihoda od 12 posto. Uvjereni su da će im upravo digitalizacija procesa omogućiti bolje financijsko planiranje i prognoziranje, te osigurati brže i kvalitetnije donošenje odluka, navode iz Horvata. 

- Više od 80 posto CFO-a vidi digitalnu transformaciju kao visoki prioritet, a prosječno planiraju osigurati čak 23 posto godišnjeg budžeta za potrebe digitalne transformacije. Osim osiguravanja potrebnih vještina i prilagodbe poslovnih procesa, CFO-i prepoznaju stvaranje primjerene kulture kao jedan od ključnih faktora uspjeha njihovih kompanija u digitalnom dobu, s čim je trenutno zadovoljno samo 22 posto ispitanika - izjavila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horvath.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.