PRIDRUŽITE SE

zagrebačka burza

Najveći promet ostvarila dionica Končara, cijena pala

Crobex indeksi u minusu 1,29 posto - izgubio je sav prošlotjedni dobitak, a Crobex10 skliznuo je za 1,34 posto.

Piše: Hina/a.t.
13.06.2022. 10:48

Na Zagrebačkoj su burzi u ponedjeljak ujutro Crobex indeksi znatno pali, uz povećani promet, pa tako prate pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog visoke inflacije i rasta kamatnih stopa.

Crobex indeks bio je u 10,30 sati u minusu 1,29 posto, na 2.073 boda, izgubivši sav prošlotjedni dobitak, dok je Crobex10 skliznuo 1,34 posto, na 1.225 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je do 10,30 sati oko 3,5 milijuna kuna, otprilike 3 milijuna više nego u petak u ovo doba.

Najveći promet, oko milijun kuna, ostvaren je dionicom Končara EI, kojoj je cijena pala 2,7 posto, na 900 kuna. Ta je dionica u segmentu promatranja zbog odluke Glavne skupštine o isplati 13 kuna dividende po dionici.

S prometom većim od 400 tisuća kuna slijede dionice Podravke i Atlantske plovidbe. Pritom je cijena Atlantske plovidbe pala oko 3 posto, na 506 kuna, a Podravke 1 posto, na 594 kune.

Promet veći od 300 tisuća kuna ostvaren je s još dvije dionice. Pritom je povlašteno izdanje Adris grupe pojeftinilo 1,6 posto, na 419 kuna, dok je cijena Spana pala više od 3 posto, na 260 kuna.

I većini ostalih dionica kojima se jutros trgovalo cijene su pale.

Tako Crobexi prate oštar pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom jer je inflacija u SAD-u dosegnula nove najviše razine u više od 40 godina, pa se ulagači plaše da će američka središnja banka povećati kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo, što bi usporilo rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.