PRIDRUŽITE SE

negativno iznenađenje

Američki BDP pao, očekivalo se da će rasti, Kina usporava

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, sve je jasnije da će Fed i kasnije agresivno zaoštravati monetarnu politiku. A to bi moglo dodatno usporiti ionako usporeno gospodarstvo.

Piše: Hina/m.a.m.
01.05.2022. 08:41

Nakon velikih oscilacija, na svjetskim su burzama cijene dionica pale i četvrti tjedan zaredom zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, visoke inflacije i očekivanja da će središnje banke zaoštravati monetarnu politiku.

Nestabilno trgovanje posljedica je rata u Ukrajini, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i visoke inflacije.

Nakon golemih fiskalnih i monetarnih mjera usmjerenih na podršku gospodarstvu u koronakrizi, inflacija posljednjih mjeseci doseže razine kakve nisu viđene desetljećima.

Zbog toga je američka središnja banka na sjednici u ožujku povećala kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, sve je jasnije da će Fed i kasnije agresivno zaoštravati monetarnu politiku. A to bi moglo dodatno usporiti ionako usporeno gospodarstvo.

Negativno iznenađenje

Prošloga je tjedna objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju pao 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je prvi pad gospodarstva od kratke, ali duboke recesije u jeku koronakrize prije gotovo dvije godine.

A to je potpuno neočekivano, s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da će BDP porasti oko 1 posto.

Ulagače zabrinjava i usporavanje rasta kineskog gospodarstva jer su zbog širenja koronavirusa već tjednima 'zatvoreni' Šangaj i neki drugi gradovi.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.