PRIDRUŽITE SE

ozbiljni signali upozorenja

Njemačka: Inflacija je najveća od ujedinjenja, prijeti recesija

Zbog neizvjesnosti oko opskrbe ruskim energentima, čiji je Njemačka glavni kupac, situacija bi mogla biti i puno gora no što se očekuje.

Piše: Hina/m.a.m.
30.03.2022. 19:14

Inflacija u Njemačkoj dosegnula je u ožujku rekordnih 7,3 posto, najvišu razinu od ujedinjenja, pokazuje u srijedu prva procjena statističkog ureda, a vladini ekonomski savjetnici upozorili su na "značajan" rizik recesije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji olakšava usporedbu među zemljama EU-a pokazuje rast cijena za 7,6 posto, a cijene energije za kućanstva i motornih goriva skočile su u ožujku za 39,5 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, objavio je Destatis. Poskupjela je i hrana, za 6,2 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom, pokazuje prva procjena njemačkih statističara.

Ministar financija Christian Lindner izjavio je za agenciju Dpa da su podaci o inflaciji i sumorna gospodarska prognoza koju su danas objavili vladini savjetnici za gospodarstvo "ozbiljni signali upozorenja" za najveće europsko gospodarstvo.

Ekonomski savjetnici njemačke vlade upozorili da njemačkom gospodarstvu zbog ruske invazije na Ukrajinu prijeti "značajan" rizik recesije.

"Rat je pogoršao poremećaje u opskrbnim lancima, koje je već prenapregnula pandemija koronavirusa", rekao je član vijeća Achim Truger.

"Istodobno na kompanije i osobnu potrošnju u velikoj mjeri utječe opetovani nagli rast cijena zemnog plina i sirove nafte", naglasio je Truger.

Zbog neizvjesnosti oko opskrbe ruskim energentima, čiji je Njemačka glavni kupac, situacija bi mogla biti i puno gora no što se očekuje.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.