PRIDRUŽITE SE

nismo jedini

Njemačka ne može popuniti 60 posto radnih mjesta odgovarajućom radnom snagom

Manjak kvalificiranih radnika pogađa sve segmente tržišta rada, a posebno je izražen na polju zdravstva, socijalne pomoći, obrazovanja i građevinarstva.

15.05.2022. 09:15

Kako javlja Institut njemačke privrede, u ožujku je broj nepopunjenih radnih mesta za koje poslodavci nisu u mogućnosti naći odgovarajuću radnu snagu porastao za dodatnih 88.000 te se sada nalazi na rekordnoj razini od 558.000.

Manjak kvalificiranih radnika, kako nadalje proizlazi iz ispitivanja, pogađa sve segmente tržišta rada, a posebno je izražen na polju zdravstva, socijalne pomoći, obrazovanja i građevinarstva. Samo u sektorima zdravstva, socijalne pomoći i obrazovanja šest od deset radnih mjesta nije popunjeno zbog nedostatka odgovarajuće radne snage.

U pandemijskim godinama 2020. i 2021. usporen je priljev stručne radne snage iz inozemstva, no trend povećanog broja nepopunjenih radnih mjesta počeo je mnogo ranije. Jedan od razloga je i odlazak u mirovinu brojčano snažne generacije iz sredine pedesetih.

Prošle godine je 1,05 milijuna stanovnika starijih od 67 bilo u nekoj formi radnog odnosa, što je na području Njemačke osjetni porast u usporedbi s 2010. godinom, kada je samo 685.000 penzionera još uviek dodatno uz mirovinu odlazilo na posao.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.