PRIDRUŽITE SE

europska unija

Njemačka upozorena na kinesku namjeru kupnje udjela u najvećoj luci

Peking Berlinu poručuje da ne politizira ponudu, a lučke vlasti upozoravaju na moguće negativne posljedice po gospodarstvo...

Piše: Hina
22.10.2022. 09:32

Europska komisija upozorila je u proljeće njemačku vladu na moguće štetne posljedice ulaganja kineske brodarske kompanije COSCO u luku Hamburg, izvijestio je u petak njemački poslovni list Handelsblatt.

Cosco je prošle godine dostavio ponudu za preuzimanje 35 posto udjela u jednom od tri terminala u najvećoj njemačkoj luci. Ponuda je izazvala podjelu u vladajućoj koaliciji u Berlinu, kažu vladini izvori, budući da se neki ministri zalažu za zeleno svjetlo a neki pak traže blokadu. Peking Berlinu poručuje da ne politizira ponudu, a lučke vlasti upozoravaju na moguće negativne posljedice po gospodarstvo.

Prema Handelsblattu, EU je upozorio Berlin da bi zeleno svjetlo moglo Kini osigurati pristup osjetljivim informacijama o poslovanju. Njemačka vlada još nije donijela odluku i odbila je komentirati Handelsblattovo izvješće. Glasnogovornik Olafa Scholza rekao je da se kancelar još nije usuglasio s nadležim ministrima kakvu odluku donijeti. Iz Europske komisije poručili su da ne komentiraju pojedinačna ulaganja. Čelnici Europske unije trebali bi danas, među ostalim temama, raspravljati i o smanjenju gospodarske ovisnosti EU-a o Kini, podsjeća Reuters.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.