PRIDRUŽITE SE

pokazatelji

Njemački izvoz u srpnju pao prvi puta u četiri mjeseca

Izvoz u Rusiju smanjen je za 15,1 posto, na milijardu eura. Još je više pao uvoz, za 17,4 posto, na 2,9 milijardi eura, objavio je Destatis.  Izvoz u Kinu, drugo najveće gospodarstvo gotovo je stagnirao...

Piše: Hina
03.09.2022. 09:31

Njemački izvoz pao je u srpnju prvi puta u četiri mjeseca, odražavajući smanjene isporuke u SAD i Rusiju, pokazali su u petak preliminarni podaci statističkog ureda.

Izvoz je u srpnju prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima smanjen za 2,1 posto u odnosu na lipanj, na 131,3 milijarde eura. Pao je i uvoz, za 1,5 posto, na 125,9 milijardi eura. Vanjskotrgovinska bilanca za srpanj iskazala je suficit od 5,4 milijarde eura, manji za 13 posto nego u lipnju. U srpnju prošle godine iznosio je 17,5 milijardi eura, prema podacima Destatisa. Na godišnjoj razini izvoz je porastao 14,3 posto, a uvoz za 29,3 posto. U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci vrijednost njemačkog robnog izvoza dosegnula je 886,9 milijardi eura, što je 13,4 posto više nego u istom razdoblju godine ranije, unatoč ratu u Ukrajini i padu izvoza u Rusiju, primjećuje agencija Dpa.

Posustala razmjena s Europom

Njemačka je u trgovinske partnere u EU izvezla robu u vrijednosti od 73,4 milijarde eura ili jedan posto više nego u lipnju. Uvoz iz te skupine zemalja smanjen je 1,2 posto, na 62,1 milijarde eura. Vrijednost robe izvezene u zemlje eurozone iznosila je ukupno 51,2 milijarde eura, što je povećanje za 1,4 posto. Uvoz je pak smanjen 2,6 posto, na 41,9 milijardi eura.  Vrijednost izvoza u zemlje EU-a koje nisu u eurozoni zadržala se na razini iz lipnja i iznosila je 22,2 milijarde eura. Vrijednost uvoza porasla je pak za 1,9 posto, na 20,2 milijarde eura

Smanjen izvoz u SAD i Rusiju

Izvoz robe u zemlje izvan EU-a u srpnju se smanjio za 5,6 posto, na 58 milijardi eura. Uvoz je pao za 1,8 posto, na 63,8 milijardi eura. Najviše su njemačke kompanije izvozile u SAD, ali je vrijednost robnog izvoza pala za 13,7 posto u odnosu na lipanj, na 12,3 milijarde eura. Izvoz u Rusiju smanjen je za 15,1 posto, na milijardu eura. Još je više pao uvoz, za 17,4 posto, na 2,9 milijardi eura, objavio je Destatis.  Izvoz u Kinu, drugo najveće gospodarstvo gotovo je stagnirao i iznosio je 8,9 milijardi eura. Kina je bila i glavni izvor njemačkog uvoza, ali je njegova vrijednost pala 11,5 posto u odnosu na lipanj, na 15,1 milijardu eura. Smanjen je i uvoz iz SAD-a, za 7,6 posto, na 7,9 milijardi eura.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.