PRIDRUŽITE SE

upozorili javnost

Njemački proizvođač čelika traži izuzeće u slučaju racioniranja plina

Drugi proizvođač čelika u Njemačkoj spada u skupinu velikih kompanija koje traže izuzeće od racioniranja u slučaju dodatnog smanjenja opskrbe plinom iz Rusije. Ruski Gazprom trenutno cjevovodom Sjeverni tok 1 šalje tek petinu ugovorene količine plina.

Piše: Hina/m.a.m.
16.08.2022. 11:42

Njemački proizvođač čelika Salzgitter AG pregovara s regulatorima kako bi osigurao izuzeće u slučaju mogućeg racioniranja plina, upozorivši da je njegova proizvodnja ključna za energetsku sigurnost i za isporuku toplinske energije.

Drugi proizvođač čelika u Njemačkoj spada u skupinu velikih kompanija koje traže izuzeće od racioniranja u slučaju dodatnog smanjenja opskrbe plinom iz Rusije. Ruski Gazprom trenutno cjevovodom Sjeverni tok 1 šalje tek petinu ugovorene količine plina.

Izvršni direktor kompanije Gunnar Groebler navodi da pregovaraju s regulatorom za energiju koji je zadužen za izradu planova za racioniranje plina u slučaju krize u opskrbi i već je kompanijama poslao upitnike o potrošnji.

Salzgitter je član Njemačke federacije proizvođača čelika, koja također pregovara s regulatorom.

Njemačka je objavila drugi stupanj pripravnosti na krizu u opskrbi plinom, a treći stupanj predviđa racioniranje plina. Industrija troši oko četvrtinu plina.

Već smanjili potrošnju

Salzgitter je već smanjio potrošnju energije više od 20 posto u odnosu na prošlu godinu, dijelom i zbog manje potražnje za čelikom koja se očekuje u drugoj polovini godine, napomenuo je Groebler.

Kompanija istodobno proizvodi cijevi kojima će se dva planirana terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) povezati s mrežom, što znači da igra ključnu ulogu u nastojanjima Njemačke da smanji ovisnost o ruskim energentima.

"Mi smo zato dio rješenja koje donosi veću energetskue neovisnost", naglasio je Groebler za Reuters.

Upitan hoće li Salzgitter možda morati zaustaviti poslovanje, Groebler je odgovorio: "Stalno nas to pitaju. Što će se dogoditi ako se Salzgitter potpuno zatvori? Rekao bih da su šanse za to relativno male."

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.