PRIDRUŽITE SE

proizvodnja i izvoz

Norveška pretekla Rusiju izvozom plina

Norveška bi ove godine trebala proizvesti oko 122 milijarde kubičnih metara plina, za osam posto više nego 2021., i potencijalno nadmašiti rekord od prije pet godina, prema službenim prognozama iz svibnja.

Piše: Hina/t.a.
24.08.2022. 12:41

Norveška planira zadržati proizvodnju plina na visokoj razini do kraja desetljeća, ali prodavat će ga po tržišnim cijenama, rekao je ministar energetike Terje Aasland, otklonivši sugestije nekih analitičara i medija.

"Očekujem da možemo zadržati trenutnu razinu proizvodnje do 2030. Poznato nam je da su izrađeni projekti i planovi razvoja i rada koji bi mogli pomoći u održavanju visoke proizvodnje plina u budućnosti", rekao je Aasland.

Norveška bi ove godine trebala proizvesti oko 122 milijarde kubičnih metara plina, za osam posto više nego 2021., i potencijalno nadmašiti rekord od prije pet godina, prema službenim prognozama iz svibnja. Do 2026. proizvodnja bi se po prognozi uprave za naftu iz siječnja trebal spustiti na 118 milijardi kubičnih metara.

Norveška je sada najveći europski izvoznik plina, pretekavši Rusiju koja je smanjila izvoz, prema podacima Refinitiv Eikona.

Cijene plina u Europi gotovo su utrostručene ove godine, a Norveška ga ne planira prodavati ispod tržišne cijene, kao što su sugerirali neki analitičari i mediji navodili. Također ne planiraju uvesti porez na ekstra zaradu domaćih naftnih kompanija.

Equinor, najveći norveški proizvođač nafte i plina u većinskom vlasništvu države, planira povećati ulaganja u obnovljivu energiju i tehnologiju s niskim udjelom ugljika i izrasti u proizvođača "široke palete energenata", navodi Reuters. Trenutno su ipak fokusirani na pojačanju proizvodnju ugljikovodika, s obzirom na snažnu europsku potražnju. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.