PRIDRUŽITE SE

Globalni indeks

Objavljen novi indeks lokacije usluga, po prvi put uključena i Hrvatska

U doba tehnologija koje se brzo razvijaju i trendova koji se stalno mijenjaju, poslovne usluge poput informacijskih tehnologija, outsourcinga poslovnih procesa i inženjeringa sve se više kreću preko granica država.

05.02.2024. 10:00

Zemlje koje su najprivlačnije kao potencijalne lokacije za offshore (poslovne) usluge su Indija, Kina i Malezija, dok je Hrvatska ove godine po prvi put uključena na listu koju izrađuje konzultantska tvrtka Kearney i to na 49. poziciji među 78 uključenih država.

Globalni indeks lokacije usluga (GSLI), ispituje ključne čimbenike koji zemlje čine privlačnima kao potencijalne lokacije za offshore usluge. Ovogodišnji GSLI rangira 78 zemalja na temelju 52 kriterija usredotočenih na četiri  aspekta: financijsku privlačnost (troškovi rada i infrastruktura), kompetentnost i dostupnost ljudi  (količina i kvaliteta bazena talenata), poslovno okruženje  (političko okruženje, ekonomski, regulatorni i kulturni aspekti koji utječu na jednostavnost poslovanja), digitalna rezonanca (vještine digitalne radne snage i digitalni proizvodi poslovne aktivnosti).

Prva tri mjesta na indeksu i dalje zauzimaju Indija, Kina i Malezija, a slijede Brazil i Ujedinjeno Kraljevstvo, Indonezija, Vijetnam, Sjedinjene Države, Tajland i Meksiko. Prvi put su na ljestvicu uvrštene Hrvatska, koja zauzima 49. mjesto i Slovenija, koja se nalazi na 64. mjestu, a među zemljama istočne Europe Poljska (13.) i Mađarska (19.) su najviše rangirane. 

Tržište offhore usluga globalno vrijedno 681 mlrd usd

- U doba tehnologija koje se brzo razvijaju i trendova koji se stalno mijenjaju, poslovne usluge poput informacijskih tehnologija, outsourcinga poslovnih procesa i inženjeringa sve se više kreću preko granica država. Tvrtke nastoje smanjiti svoje troškove, privući talente i postati učinkovitije većim korištenjem globalne baze talenata. Istodobno, globalno tržište poslovnih usluga poraslo je sa 624 milijarde dolara u 2022. na 681 milijardu dolara u 2023. godini, što će nesumnjivo dodatno potaknuti potražnju za uslugama u inozemstvu - istaknuo je Marko Derča, partner u tvrtki Keraney.


 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.