PRIDRUŽITE SE

nadolazeća kriza

Obrtnička komora zadovoljna predsgtavljenim mjerama Vlade

Izrazito su zadovoljni mjerom koju je donijela Vlada RH da se obrtnicima i poduzetnicima s potrošnjom do 250.000 kwh električna energija obračunava po jedinstvenoj tarifi od 0,53 kn/kwh...

Piše: Hina
08.09.2022. 13:16

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) priopćili su u četvrtak da su zadovoljni paketom mjera koji je donijela hrvatska Vlada za zaštitu građana, ustanova i poduzeća od udara rastućih cijena energenata, istaknuvši da mjere sadržavaju i neke njihove prijedloge.

"Vodeći računa o sve većoj ugroženosti svih obrta, u prijedlozima prema resornim ministarstvima, a posebno prema Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatska obrtnička komora u proteklih je nekoliko mjeseci tražila sveobuhvatne i konkretne mjere pomoći obrtništvu i poduzetništvu", stoji u njihovom priopćenju.

Iako je, navode, HOK u pogledu troškova energije, kao najučinkovitije i dugoročno rješenje tražio da se obrtnicima obračunava potrošnja energije po modelu kao i kućanstvima, izrazito su zadovoljni mjerom koju je donijela Vlada RH da se obrtnicima i poduzetnicima s potrošnjom do 250.000 kwh električna energija obračunava po jedinstvenoj tarifi od 0,53 kn/kwh.

Po njihovim podacima, u tu kategoriju ulazi velika većina obrtnika.

Premijer Andrej Plenković, podsjetimo, predstavio je u četvrtak na sjednici Vlade jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor.

Naglasci:

  • "Zadovoljni smo da je prihvaćen i naš prijedlog limitiranja cijene za ukapljeni plin iz posebnih cisterni odnosno plinskih boca, što je izuzetno važno za obrtnike u dijelu zemlje koja nije plinoficirana, ali i za sve ugostitelje te proizvodne djelatnosti', istaknuo je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.
  • Iz Komore izražavaju i zadovoljstvo što je Vlada prihvatila i u mjere pomoći uključila i pristup povoljnim kriznim kreditima, kompenzaciju povrata troškova energenata za javni prijevoz, čime će biti obuhvaćeni i svi obrtnici koji vrše uslugu javnog prijevoza, kao i financijsku pomoć ribarima i poljoprivrednicima.
  • Isto tako, zadovoljni su i zbog povećanja neoporezivih dodataka na plaću djelatnika kao i neoporezivih naknada za korištenje osobnog automobila u službene svrhe.
  • "Uvjereni smo da će Vlada i dalje držati pod kontrolom cijene svih vrsta energenata kako bi zaštitila obrtnike i gospodarstvo te zadržala zapošljivost", navode iz HOK-a.
  • Ipak, dodaju i da ostaje njihov zahtjev za subvenciju obrtnicima koji su već započeli s ulaganjem u obnovljive izvore energije u svojim poslovnim prostorima, kaoi da očekuju ukidanje administrativnih zapreka za kompletan proces od nabave materijala do ugradnje solarnih panela. Komora pritom pozdravlja primjenu stope PDV-a od nula posto prilikom nabavke i ugradnje solarnih panela.
Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.