PRIDRUŽITE SE

Tržište rada

Očekuje se 200.000 stranih radnika u 2024., potrebno ih je dodatno obrazovati

Ustanove za obrazovanje odraslih imat će važnu ulogu u integraciji stranih radnika te zapošljavanju više od 100 tisuća nezaposlenih hrvatskih građana, posebno onih teško zapošljivih i starijih od 55 godina - istaknuo je Petar Mišević.

14.12.2023. 10:31

Očekuje se da će u 2024. godini biti izdano oko 200 tisuća radnih dozvola, a ako hrvatsko gospodarstvo bude raslo po stopi od 3 posto, do 2030. godine trebat će između 400 tisuća i pola milijuna stranih radnika, istaknuo je Petar Mišević, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore za obrazovanje (HGK) i prorektor Sveučilišta Sjever za gospodarstvo i EU projekte.

Istaknuo je pritom važnost integracije stranih radnika kroz dodatno obrazovanje.

- Ustanove za obrazovanje odraslih imat će važnu ulogu u integraciji stranih radnika te zapošljavanju više od 100 tisuća nezaposlenih hrvatskih građana, posebno onih teško zapošljivih i starijih od 55 godina. Svi oni trebaju dobiti priliku da dođu do dodatnih znanja i vještina i zato se ustanove trebaju pripremiti za znatno veći broj kandidata koji će proći kroz različite programe edukacije - kazao je Mišević na Konferenciji obrazovanije odraslih koju je organizirala HGK i Zajednica za obrazovanje odraslih HGK, u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Najavljen pravilnik za vrednovanje stečenih znanja

Ivana Krešić Klaucke, voditeljica Odjela za obrazovanje odraslih u Ministarstvu znanosti i obrazovanja najavila je da će početkom 2024. biti donesen pravilnik koji će propisati sustav vrednovanja neformalnih i informalnih stečenih znanja koji će provoditi ustanove za obrazovanje odraslih. Postupku će moći pristupiti hrvatski građani, državljani EU-a i državljani trećih zemalja, a odvijat će se u učionici ili na radnom mjestu odnosno kod poslodavca.

Inače, do sada je kroz Nacionalni program opoavka i otpornosti iskorišteno 20 milijuna eura za obrazovanje ukupno 40.000 odraslih, a do 2026. godine predviđeno je ukupno 60 milijuna eura. Od svibnja ove godine kroz Europski socijalni fonf (ESF plus) osigurano je dodatnih 100 milijuna eura za edukaciju kroz sustav vaučera za još 75 tisuća građana, ističu iz HGK. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.