PRIDRUŽITE SE

zagrebačka burza

Očekuje se nastavak slabih volumena trgovanja, jučer cijena 14 dionica pala

U nastavku tjedna, a obzirom na visoku sezonu godišnjih odmora, očekuju se slabi volumeni trgovanja te mješovita izvedba vodećih domaćih dioničkih indeksa.

Piše: Hina/a.t.
02.08.2022. 09:30

Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje nastavak slabih volumena trgovanja i mješovita izvedba Crobex indeksa, jer je većina investitora odsutna zbog sezone ljetnih godišnjih odmora.

Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekuje danas nastavak stagnacije Crobex indeksa.

Crobex indeks u ponedjeljak je oslabio 0,26 posto, na 1.963 boda, dok je Crobex10 ojačao za 0,15 posto, na 1.171 bodu. Prošloga su tjedna ti indeksi blago porasli, drugi tjedan zaredom.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobexkonstrukt, za 3,07 posto, dok je jedino porastao Crobexturist, za 0,15 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 2,8 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna kuna manje nego u petak.

"Vodeći domaći indeksi zabilježili su u ponedjeljak mješovitu izvedbu, pri čemu je Crobex pao 0,26 posto, a Crobex10 ojačao 0,15 posto, uz redovni promet od 2,8 milijuna kuna. U nastavku tjedna, a obzirom na visoku sezonu godišnjih odmora, očekujemo slabe volumene trgovanja te mješovitu izvedbu vodećih domaćih dioničkih indeksa", ističe Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Najveći promet ostvaren je dionicom Ericssona Nikole Tesle, 847 tisuća kuna. Cijena joj je pala 2,96 posto, na 1.475 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica. Slijedi dionica Valamar Riviere, s prometom od 375,5 tisuća kuna i rastom cijene za 1,58 posto, na 32,1 kunu, koja je među likvidnijm bila tako najveća dobitnica. Nešto veći promet, 327,6 tisuća kuna, imala je još i dionica HT-a, čija je cijena porasla za 0,28 posto, na 177,5 kuna.

Od važnijih objava, Kranjec ističe da je Turisthotel objavio poziv na glavnu skupštinu za 12. rujna. Među predloženim odlukama dnevnog reda nalazi se i ona o isplati dividende u bruto iznosu od 90,00 kuna po dionici.

Pravo na isplatu dividende pripada svim dioničarima društva, koji su na dan 12. rujna upisani kao dioničari u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, a bit će isplaćena 19. rujna 2022. godine. Tom dionicom, međutim, u ponedjeljak se nije trgovalo.

Na ZSE se jučer ukupno trgovalo s 29 dionica, pri čemu je cijena njih 7 porasla, 14 pala, a 8 stagnirala.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.