PRIDRUŽITE SE

svjetska tržišta

Očekuje se povećanje kamata u eurozoni, Amerika tehnički već u recesiji

Najveće svjetsko gospodarstvo tehnički je već uronilo u recesiju, a o čekuje se i povećanje kamata u ostalim najvećim svjetskim gospodarstvima.

Piše: Hina/a.t.
04.07.2022. 09:40

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, pa tako nadoknađuju gubitke od prošloga tjedna.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,8 posto. Londonski FTSE indeks ojačao 1,03 posto, na 7.242 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,39 posto, na 12.863 boda, a pariški CAC 0,90 posto, na 5.984 boda.

Na azijskim se burzama trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio u plusu 0,1 posto. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji porasle između 0,5 i 1,1 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule su, pak, između oko 0,2 posto.

Na tržištima vlada oprez jer makroekonomski podaci ukazuju na usporeni rast najvećih svjetskih gospodarstava, a nekima prijeti i recesija. Primjerice, američkom gospodarstvu koje je u prvom tromjesečju blago palo na kvartalnoj razini.

Procjena Fedovog ogranka u Atlanti pokazuje, pak, da je u drugom kvartalu bruto domaći proizvod (BDP) pao 2,1 posto na anualiziranoj razini, što znači da je najveće svjetsko gospodarstvo tehnički već uronilo u recesiju.

Unatoč tome, očekuje se daljnje povećanje kamatnih stopa američke središnje banke jer se inflacija u SAD-u već mjesecima kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.

Očekuje se i povećanje kamata u ostalim najvećim svjetskim gospodarstvima. Primjerice, u eurozoni, s obzirom da je inflacija u tom bloku u lipnju dosegnula novu rekordnu razinu od 8,6 posto, dok je mjesec dana prije iznosila 8,1 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.