PRIDRUŽITE SE

zagrebačka burza

Očekuje se stagnacija Crobexa, jučerašnji promet dosegnuo 5,8 milijuna kuna

Na burzi se danas očekuje stagnacija Crobexa, a jučer je redovni promet dionicama dosegnuo 5,8 milijuna kuna, otprilike 400 tisuća više nego dan ranije.

Piše: Hina/t.a.
08.06.2022. 10:03

Na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, te stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg blagog pada, dok će ulagači pratiti zbivanja na svjetskim burzama.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u utorak je oslabio 0,1 posto, na 2.097 bodova, prekinuvši 4-dnevni pozitivni niz. Crobex10 oslabio je, pak 0,43 posto, na 1.239 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobexnutris, za 0,55 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 2,78 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,8 milijuna kuna, otprilike 400 tisuća više nego dan ranije.

"I jučer se trgovalo mirno, kao i prethodnih dana, pa i tjedana, a u tom se razdoblju dnevni promet uglavnom kreće između skromnih 5 i 6 milijuna kuna. Samo nekih 10 do maksimalno 15 dionica dnevno ostvari promet iznad 100 tisuća kuna, a tek tu i tamo neka dionica ostvari promet veći od milijun kuna. Jučer je to ponovno bila dionica Spana, a cijena joj je dosegnula najvišu razinu od lani, od kada se njome trguje na burzi", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Dionicom Spana jučer je ostvaren promet od 1,98 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,15 posto, na 265 kuna. Slijedila je dionica HT-a, s prometom nešto iznad 600 tisuća kuna. Cijena joj je oslabila 0,56 posto, na 177 kuna. U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je protrgovano 580 tisuća kuna, a cijena joj je pala 1,66 posto, na 594 kune.

Promete veće od pola milijuna kuna imale su još i dionice Atlantske plovidbe, čija je cijena pala 1,89 posto, na 520 kuna, te Čateksa, čija je cijena stagnirala na 220 kuna.

Najveći skok cijene ostvarila je dionica Granolia, za 19,44 posto, na 64,5 kuna, a po dobitku se ističe i dionica Đure Đaković grupe, s rastom cijene za 7,78 posto, na 1,8 kuna.

S druge strane, najviše je pala cijena povlaštene dionice Končara D&ST, za 4,76 posto, na 2.400 kuna. Redovna dionica te kompanije pojeftinila je, pak, 3,2 posto, na 2.420 kuna. Tim dionicama od jučer se trgovalo bez prava na isplatu dividende od 69,2 kune po dionici.

Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 39 dionica, pri čemu je cijena njih 15 porasla, 14 pala, a 10 stagnirala.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.