PRIDRUŽITE SE

Obavijest

Od iduće godine zamjena kuna moguća još samo u HNB-u

Na dan 13. prosinca ove godine u optjecaju je bilo 4,66 milijarde kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju još naši građani mogu zamijeniti - navode iz HNB-a

15.12.2023. 12:04

Od 1. siječnja 2024. banke, Financijska agencija (Fina) i HP-Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene kune, a novčanice i kovanice kune moći će se zamijeniti isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB). 

Prilikom zamjene kune u euro u HNB-u neće biti ograničenja u količini koja se mijenja niti naknade za zamjenu, i središnja banka će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025. Iz HNB-a navode i da je do jučer, od 500.000.000 komada novčanica koje su bile polovinom 2022. u optjecaju i pričuvama HNB-a, vraćeno njih oko 438.600.000, odnosno 88 posto, ali od 3 milijarde kovanica u optjecaju vratilo se tek 760.500.000, odnosno 25 posto. 

- Na dan 13. prosinca ove godine u optjecaju je bilo 4,66 milijarde kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju još naši građani mogu zamijeniti. Ako taj podatak usporedimo sa 14,7 milijardi kuna, koliko je bilo u optjecaju na kraju prošle godine,  riječ je o smanjenju od oko 68 posto. Napominjemo da, unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute - poručuju iz HNB-a.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.