PRIDRUŽITE SE

svjetske burze

Od ovog tjedna je jasno, kamate će nastaviti rasti!

Powell je zadržao čvrsti stav i poručio da je neko vrijeme gospodarstvu potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu...

Piše: Hina/m.a.m.
28.08.2022. 10:07

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, drugi tjedan zaredom, jer će središnje banke nastaviti s povećanjem kamatnih stopa kako bi suzbile inflaciju, a to će usporiti rast gospodarstava.

Na najvećoj svjetskoj burzi cijeloga se tjedna trgovalo nesigurno jer se špekuliralo o tome što će poručiti predsjednik američkog Feda Jerome Powell s konferencije središnjih bankara u Jackson Holeu. Mnogi su se nadali da će ublažiti retoriku po pitanju kamata, s obzirom da se rast američkog gospodarstva već neko vrijeme usporava, pri čemu je inflacija blago skliznula s najviših razina u više od 40 godina.

No, Powell je zadržao čvrsti stav i poručio da je neko vrijeme gospodarstvu potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu. To, kako je rekao, znači sporiji rast gospodarstva, slabije tržište rada i 'nešto boli' za građane i kompanije. Zbog toga su u petak burzovni indeksi potonuli više od 3 posto i tjedan završili u dubokom minusu. Kako bi suzbio najvišu inflaciju u više od 40 godina, Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a sasvim je jasno da će ih povećati i u rujnu. Pitanje je samo hoće li kamate povećati za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.