PRIDRUŽITE SE

nafta

OPEC neće proizvesti dovoljno nafte, smatraju analitičari

Analitičari smatraju da Saudijska Arabija i ostale članice OPEC-a  neće moći dovoljno povećati proizvodnju nafte  zbog čega su cijene nafte porasle.

Piše: Hina/a.t.
06.06.2022. 07:51

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle jer trgovci procjenjuju da OPEC-ovo povećanje proizvodnje neće biti dovoljno, s obzirom da bi potražnja trebala porasti jer Kina postupno ukida restriktivne mjere u vezi covida.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 0,25 posto, na 119,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,3 posto, na 118,87 dolara.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici najavili su prošloga tjedna da će u srpnju i kolovozu povećati proizvodnju za 648 tisuća barela dnevno, 200 tisuća više nego što su prije planirali, kako bi se nadoknadila smanjena opskrba iz Rusije zbog sankcija.

Naime, čelnici Europske unije konačno su postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte brodovima, koji čini 90 posto ukupnog uvoza. To je najoštrija sankcija koju je Unija uvela Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače. Uvoz sirove nafte postupno će se smanjivati tijekom šest mjeseci, a uvoz derivata tijekom osam mjeseci. Zabrana neće uključivati naftu koja se doprema cjevovodima, u ustupku Mađarskoj.

"Budući da se dvije trećine ruskog izvoza sirove nafte doprema morem, EU će morati naći zamjenu za oko 1,5 milijuna barela nafte dnevno. Količina je zapravo bliže 2,1 do 2,2 milijuna barela dnevno jer Poljska i Njemačka planiraju do kraja godine obustaviti kupnju nafte i iz cjevovoda", objašnjava analitičar PVM-a Tamas Varga.

I drugi analitičari smatraju da OPEC-ovo povećanje proizvodnje neće riješiti problem slabe opskrbe. Dodatni je problem što nova kvota obuhvaća i Rusiju, unatoč smanjenoj proizvodnji i suzdržanosti kupaca, što upućuje na zaključak da skupina neće uspjeti na tržište plasirati planiranu količinu.

"OPEC+ vjerojatno će na tržište plasirati znatno manje nafte nego što je dogovoreno, što znači da neće osigurati priželjkivanu pomoć", smatra analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Tim više što se očekuje jačanje potražnje nakon što su Šangaj i Peking prošloga tjedna ukinuli stroge mjere usmjerene na suzbijanje covida-19. Uz to, kineska vlada najavila je potporu gospodarstvu kako bi se što prije oporavilo od posljedica strogih epidemioloških ograničenja.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.