PRIDRUŽITE SE

tjedan za nama

Opet skromni promet na domaćoj burzi i opet najtraženija Podravka

ECB je u četvrtak povećao kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova, poskupivši zaduživanje poduzećima i građanima, te najavio novo zaoštravanje monetarne politike...

Piše: Hina/m.a.m.
11.09.2022. 10:46

Dionički indeksi Zagrebačke burze protekloga su tjedna skliznuli oko pola posto, zabilježivši gubitak drugi tjedan zaredom, a kako investitorima nedostaje novih smjernica iz poslovnog sektora, i likvidnost je bila vrlo skromna.

Crobex indeks pao je prošli tjedan 0,48 posto, na 1.983 boda, a Crobex10 za 0,51 posto, na 1.184 boda. Oba indeksa zabilježila su gubitak drugi tjedan zaredom. Među sektorskim indeksima, najviše je na gubitku bio Crobexnutris, za 2,69 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 1,92 posto. Redovni dionički promet iznosio je svega 17,2 milijuna kuna, što je otprilike 6,4 milijuna manje nego u tjednu ranije. No, ostvareno je gotovo 16,5 milijuna kuna blok prometa. Pritom je 14,1 milijun kuna zabilježeno u blok transakciji dionicom Tankerske Next Generation, po cijeni od 66 kuna za dionicu, a 2,4 milijuna kuna dionicom HPB-a, po cijeni od 800 kuna. U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom Podravke, 2,48 milijuna kuna. Cijena joj je pala 0,7 posto, na 570 kuna. Po likvidnosti je slijedila dionica Atlantic grupe, kojom je ostvareno 2,1 milijun kuna, a cijena joj je pala 1,04 posto, na 382 kune. Značajniji promet imala je i dionica Atlantske plovidbe, 1,53 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,48 posto, na 419 kuna. 

Najveći pad

Najveće gubitnice među likvidnijima bile su dionice AD Plastika, s padom cijene za 5,44 posto, na 90 kuna, te Saponije, za 4,82 posto, na 790 kuna. Najviše su, pak, porasle cijene dionica Slatinske banke, za 15 posto, na 57,5 kuna, Tankerske Next Generation za gotovo 13 posto, na 61 kunu, te Vira za 10,8 posto, na 43 kune.

Oprez

Na domaćoj, kao i europskim burzama, vladao je oprez proteklih dana u očekivanju odluke Europske središnja banke (ECB) o kamatnim stopama. ECB je u četvrtak povećao kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova, poskupivši zaduživanje poduzećima i građanima, te najavio novo zaoštravanje monetarne politike kako bi suzbio inflaciju. Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 48 dionica, pri čemu je cijena njih 15 porasla, 27 pala, a devet stagnirala.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.