PRIDRUŽITE SE

gospodarstvo

Oporavak ili prirodna korekcija? Snažni burzovni porast nakon višetjednog pada

I dok dio analitičara smatra da je prošlotjedni skok cijena dionica možda početak oporavka tržišta nakon oštrog pada od početka godine, dio je skeptičan.

Piše: Hina/m.a.m.
29.05.2022. 09:12

Na svjetskim su burzama indeksi prošloga tjedna snažno porasli, na Wall Streetu i više od 6 posto, što neki smatraju početkom oporavka tržišta, a drugi samo korekcijom cijena dionica nakon višetjednog oštrog pada.

Nakon sedam tjedana pada, što nije zabilježeno još od dot.com krize 2001. godine, S&P 500 i Nasdaq indeks prošloga su tjedna snažno porasli.

To se, među ostalim, zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon i Tesla, koje su u posljednje vrijeme bile pod pritiskom.

Snažno su porasle i cijene dionica niza trgovačkih lanaca, nakon što ih je nekoliko, uključujući Macy's, objavilo bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate i povećalo procjene prodaje i zarade u ovoj godini.

Objave tih kompanija podržale su nadu ulagača da će potrošnja, najveća sastavnica američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP), i u idućem razdoblju snažno rasti.

Prije tjedan dana slabi poslovni rezultati i smanjene procjene daljnje prodaje nekoliko trgovačkih lanaca, uključujući Walmart, zabrinule su ulagače.

„Da se razumijemo, ovoga tjedna objavljeni podaci ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva, a čini se i da će Fed u iduća dva mjeseca podići kamatne stope za po 0,50 postotnih bodova. Međutim, teza da se potrošači suzdržavaju od potrošnje, koja čini 70 posto američkog gospodarstva, je prenapuhana, kao i teza o nadolasku recesije, jer novi poslovni rezultati kompanija i njihove pozitivne procjene govore suprotno”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

'Tehnička korekcija, ništa drugo'

Podršku tržištu pružili su i podaci koji podržavaju nadu da je inflacija u SAD-u u ožujku dosegnula vrhunac i da će idućih mjeseci popuštati.

Pritom ulagače nije uznemirio revidirani podatak, prema kojemu je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 1,5 posto na anualiziranoj razini, nešto više u odnosu na prvu procjenu i očekivanja analitičara.

I dok dio analitičara smatra da je prošlotjedni skok cijena dionica možda početak oporavka tržišta nakon oštrog pada od početka godine, dio je skeptičan.

„Ovaj rast cijena dionica smatramo po prirodi tehničkom korekcijom jer nema nikakvih promjena u općem trendu. Zaoštreni financijski uvjeti koji potiskuju potražnju u realnom gospodarstvu ostaju kanal kojim se Fed nada suzbiti inflaciju. Dok se to ne promijeni, rast cijena dionica, kakav vidimo ovoga tjedna nakon neprestanog pada gotovo dva mjeseca, vjerojatno će biti kratkotrajan”, kaže Zachary Hill, strateg u tvrtki Horizon Investments.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.