PRIDRUŽITE SE

mjere zakašnjele i nedostatne

Oporba: Smanjenje PDV-a kasni

Saborska oporba ocijenila je u četvrtak da je Vladin prijedlog za smanjenje PDV-a na hranu i plin dobrodošao, ali kasni i nije dovoljan, dok HDZ smatra da smanjenje dolazi u pravo vrijeme.

17.03.2022. 12:03

Peđa Grbin ocijenio je da "Vladin prijedlog ide u dobrom smjeru, ali činjenica je da kasni i da nije dovoljan". Hrvatski suverenisti pak „dobrim se dijelom“ slažu s Vladinim mjerama, ali zašto izmjene Zakona o PDV-u, kojima se to omogućuje, nisu stupile na snagu već 1. ožujka, pita Marijan Pavliček. Grmoja (Most) smatra da je trebalo reagirati ranije i snažnije, te poziva Vladu a značajnije smanji trošarine, odnosno da se u cijeni goriva odrekne dijela koji ide za ceste.

HDZ ipak smatra da se zakon donosi u pravo vrijeme. Ovaj zakon će itekako pomoći građanima da prebrode krizu poskupljenja energenata, ističe Grozdana Perić i navodi kako je Vlada unatrag šest godina „osluškivala“ što se događa i nalazila rješenja za krize, stabilizirala javne financije.

Vlada predlaže smanjenje stope PDV-a sa 25 i 13 na određene prehrambene proizvode te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja. Predlaže proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine. Stopa PDV-a od pet posto predlaže se i na isporuke prirodnog plina obavljene od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine.

Sniženjem stope PDV-a smanjilo bi se porezno opterećenje, što bi poreznim obveznicima omogućilo da samostalno odluče na koji će način usmjeriti nastalu razliku.

Procjena je da će porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a iznositi 2,1 milijarde kuna.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.