PRIDRUŽITE SE

'do kad će ovo trajati'

Opravak ukrajinskog BDP-a? Moody's naveo godinu kada bi se to moglo dogoditi

Moody's sada očekuje da će vojni sukob u Ukrajini trajati mnogo dulje nego je početno pretpostavio te prognozila da će u ovoj godini ukrajinski BDP potonuti za otprilike 35 posto.

Piše: Hina
21.05.2022. 09:30

Agencija Moody's snizila je u petak kreditni rejting Ukrajine s "Caa2" na Caa3" uz negativne izglede, navevši kao razlog pojačani rizik vezan uz održivost dugova te zemlje nakon ruske invazije.

"I dok Ukrajina ostvaruje koristi od velike međunarodne financijske pomoći, koja joj pomaže da izbjegne neposredne rizike vezane uz likvidnost, posljedični znatan skok državnog duga vjerojatno će se pokazati neodrživim u srednjem roku", navela je ta agencija.

Moody's, koji je ranije izglede za kreditni rejting te zemlje držao pod revizijom, sad ih je spustio na negativne zbog neizvjenosti oko daljnjeg razvoja rata i s tim pvoezanih kreditnih implikacija.

Čelnici skupine najrazvijenih gospodarstva G7 dogovorili su se o novoj pomoći Ukrajini u petak u visini od 9,5 milijardi dolara te su joj obećali dovoljno novca kako bi mogla održavati funkcioniranje svog uništenog gospodarstva sve dok se bori protiv ruske invazije.

Moody's sada očekuje da će vojni sukob u Ukrajini trajati mnogo dulje nego je početno pretpostavio te prognozila da će u ovoj godini ukrajinski BDP potonuti za otprilike 35 posto.

Početak oporavka gospodarstva Moody's očekuje u 2023., no također prognozira i da će ruska invazija nanijeti trajnu štetu ukrajnskom BDP-i.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.