PRIDRUŽITE SE

hrvatska podosigurana

Osiguravatelji isplatili 573,2 milijuna kn za štete od potresa

Ukupna procijenjena šteta od potresa u 2020., iznosila je 17 milijardi eura, od čega 11,5 milijardi otpada na zagrebački, a 5,53 milijarde eura na potrese u Sisku i Petrinji.

17.03.2022. 14:38

Industrija osiguranja je dosad na ime šteta zagrebačkog i petrinjskog potresa isplatila 573,2 milijuna kuna, a to znači da smo kao država i društvo i dalje uvelike nedovoljno osigurani, istaknuto je u četvrtak na brifingu za medije HUO-a.

Član Uprave Croatia osiguranja Vančo Balen je istaknuo da je taj iznos isplaćen na temelju 15.404 riješena odštetna zahtjeva. Još uvijek su u tijeku neke procjene šteta i čekaju se konačni ishodi, a procjena je da će osiguravatelji na ime šteta od potresa isplatiti ukupno više od 100 milijuna eura, izvijestio je Balen.

Prije potresa ta je industrija na ime osiguranja od potresa godišnje zaračunavala oko 80 milijuna kuna bruto premije, što se odnosilo na oko sto tisuća polica, dok je danas oko 200 tisuća takvih ugovora o osiguranju, uz ukupan iznos od 163,3 milijuna kuna premije. "To je značajan rast premije, no kada gledamo u apsolutnim vrijednostima, dolazimo do toga da mi u Hrvatskoj osiguravamo oko 10 posto svih objekata. To znači da smo kao društvo i kao država još uvijek dosta podosigurani od rizika potresa, a nažalost to vrijedi i za mnoge druge katastrofalne rizike", poručio je Balen.

Kada je pak riječ o ukupnoj procijenjenoj šteti od potresa u 2020. godini, ona je iznosila 17 milijardi eura, od čega 11,5 milijardi otpada na zagrebački, a 5,53 milijarde eura na potrese u Sisku i Petrinji.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.